БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ

Розбити улюблену мамину кружку або спіткнутися на рівному місці та порвати щойно куплені татом новенькі штани. Мабуть, із кожним таке було в дитинстві. І батьки у запалі могли накричати та назвати дитину «безрукою» чи «безногою».

Навіть просто порівнянням неприємно, так❓

Серед правил толерантного спілкування є яскравий приклад. Коли ви не впевнені, чи не образите людину словом або зверненням, приміряйте їх на себе. Спробуйте поставити себе на чуже місце та відчуєте відповідь серцем.

❌ Некоретно: безногий, безрукий, одноногий, однорукий, ампутант, людина з ампутацією, інвалід-ампутант.

Людина з ампутованими кінцівками – тільки таке визначення допустиме. І якщо у певному випадку необхідно акцентувати, про які саме кінцівки йдеться, то так і сказати: людина з ампутованою ногою / рукою.

Але як і в усіх інших випадках, коли ми говоримо про інвалідність, дотримуємось принципу «спочатку людина». На перше місце ставимо особистість, а тільки потім згадуємо її риси чи ознаки, якщо про них варто згадати.

Інші правила безбар’єрної мови зібрані у «Довіднику безбар’єрності» (https://bf.in.ua) – гіді з толерантної комунікації, створеному у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська.

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree

Перейти до вмісту