Здоров’я рослин для збереження довкілля

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин.

Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Цього року День здоров’я рослин відзначається під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля».

Метою цього заходу є залучення громадськості до розуміння важливості дослідження та захисту рослин для розвитку сільського господарства, виробництва продуктів харчування та продукції рослинного походження, а також важливої ролі рослин у збереженні навколишнього природного середовища.

Рослини – це живі організми, джерело поживних речовин та кисню на землі.

Від рослин залежить наше життя, і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети, оскільки вони становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо.
Зміна клімату та діяльність людини значно впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та біорізноманіття.

Міжнародні подорожі і торгівля за останні десятиліття потроїлися в обсязі і дозволяють шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю.
Коли ми перевозимо рослини між різними частинами світу, можемо ненароком занести нові види шкідників та хвороби у нашу країну.
Поява таких шкідливих організмів може завдати серйозної шкоди для сільського та лісового господарства. ➡️Яскравим прикладом цього була поява на європейському континенті колорадського жука.

Протягом росту і розвитку рослинам загрожують шкідники та хвороби.
За інформацією ФАО (Організація продовольства та сільського господарства ООН), вони знищують до 40% продовольчих культур щороку.

Захист рослин – комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану сільськогосподарських культур і лісових насаджень, продукції рослинного походження, спричиненого шкідниками, хворобами та бур’янами.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про захист рослин» основними вимогами є обов’язковість здійснення заходів щодо захисту рослин підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, а також екологічне та економічне обґрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів.

Державна політика України базується на пріоритетності збереження здоров’я людини і охорони навколишнього середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів.

Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських культур в сучасних умовах спрямовані не на їх повне знищення, а на регулювання щільності в агроценозах і утримання їх на господарсько невідчутному рівні.
Цього можна досягти:
– правильним застосуванням агротехнічних заходів вирощування культури,
– контролем за щільністю шкідників та їх природних ворогів,
– застосуванням, в першу чергу, біологічних засобів захисту рослин.

Хімічні препарати необхідно використовувати лише в тому випадку, коли шкідливі організми створюють загрозу економічно відчутних втрат урожаю, при перевищенні економічного порогу шкодочинності, суворо дотримуючись регламентів застосування.

Важливим завданням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області є забезпечення фітосанітарної безпеки, складовими якої є:
– попередження проникнення та розповсюдження на території нашої держави регульованих шкідливих організмів;
– локалізація і ліквідація їх вогнищ;
– запровадження карантинних режимів;
– організація захисту рослин при вирощуванні сільськогосподарських культур;
– запобігання обігу контрафактного насіння та використання незареєстрованих сортів рослин;
– впровадження у виробництво стійких сортів із застосуванням нових сучасних біотехнологічних підходів;
– запобігання поширення, розповсюдження, попередження випадків використання незареєстрованих генетично модифікованих рослин та багато іншого.

Захистимо рослини – збережемо довкілля!

Перейти до вмісту