В ОДЕСІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ РЯТУВАЛИ ЄВРЕЇВ ПІД ЧАС ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

В Одесі, відзначили День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. У Прохорівському сквері відбулась церемонія покладання квітів до меморіалу «Пам’яті жертв Голокосту», участь в якій разом з представниками обласної та міської влади, громадських організацій та родин врятованих і рятівників взяв Начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук.

Держава Ізраїль, через державний ізраїльський Центр пам’яті жертв Голокосту в світі «Яд ва-Шем», вшановує осіб, які за своєю національністю не були євреями, але пропри все, у роки Другої світової війни, з ризиком для себе і своїх родин рятували євреїв, Почесним званням «Праведник народів світу». Загалом цього почесного звання удостоєні понад дві тисячі шістсот сімдесят українців. Серед яких чимало представників Одещини.

«У роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одними із таких місць є Бабин яр у Києві, Богданівка Миколаївської області, де знищено понад 55 тисяч євреїв, територія колишніх складів на Люстдорфській дорозі в Одесі, де було вбито понад 22 тисячі євреїв, село Дальник в Одеському районі, де знищено ще понад 5 тисяч людей і цей список можна продовжувати… Цей день – данина пам’яті і подяки всім людям, які ризикуючи власним життям рятували інших невинних людей. Їх вчинки – справжній подвиг! І є такий вираз «Той, хто врятував одного – рятує увесь світ» – наголосив начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук.

Перейти до вмісту