ЩО ТАКЕ НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЛЬТИПРЕДМЕТНИЙ ТЕСТ?

У цьому році, абітурієнти, які бажають отримати бакалаврську або магістерську для медичної галузі вищу освіту, повинні будуть пройти національний мультипредметний тест (НМТ).

В НМТ будуть три блоки завдань, з яких два є обов’язковими, а третій буде на вибір абітурієнта. Обов’язкові предмети для тестування – українська мова і математика, а абітурієнт може вибрати один з таких предметів: історія України, англійська, німецька, французька або іспанська мова, біологія, хімія або фізика. Предмет, з якого абітурієнт хоче скласти тест, він вказує при реєстрації для участі в НМТ” – зазначає начальник Управління Соціально-гуманітарного розвитку Одеської РВА Віталій Лозов.

НМТ буде проходити протягом одного дня. Учасники мають 180 хвилин, щоб виконати всі три блоки тестування, з яких кожен блок має тривалість 60 хвилин. Зауважимо, що учасники можуть самі розподілити свій час між блоками тестування, що дає можливість працювати довше над блоком з предмета на вибір тим, хто швидше виконує завдання з української мови або математики.

Кожен учасник НМТ отримає результати тестування за кожен блок, які будуть переведені у шкалу від 100 до 200 балів для використання їх у конкурсному відборі. Учасники будуть знати свій результат зразу після тестування і зможуть оцінити свої шанси на вступ до вищих навчальних закладів. Коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ будуть встановлені для всіх спеціальностей та міститимуться в Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році. Для отримання результату за шкалою від 100 до 200 балів з кожного блоку, учасник повинен набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів.

Планується проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна сесія запланована на червень, а додаткова – в червні – липні. В додаткову сесію будуть допущені вступники, які з поважних причин не змогли пройти тестування на основній сесії.

«НМТ і цього року буде проходити в комп’ютерних аудиторіях, які спеціально обладнаються для цього в закладах освіти. Ці заклади, як і в минулому році, тимчасово перетворюватимуться на екзаменаційні центри (ТЕЦ), і будуть створені як в Україні, так і за її межами» – зазначив Віталій Лозов.

Абітурієнти будуть мати можливість вибрати третій предмет для НМТ. Цей предмет буде універсальним, що означає, що абітурієнти можуть використовувати його результат для вступу на будь-яку спеціальність. Проте, відрізнятимуться коефіцієнти для різних спеціальностей, які будуть використовуватись для розрахунку результатів НМТ. Наприклад, для вступу на правничий напрям підготовки важливішим буде результат з історії України, а не з біології, тоді як для вступу на медичний напрям підготовки важливішим буде результат з біології, а не з історії України.

Нагадуємо, що у спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти можна пройти демонстраційні тести з усіх предметів НМТ:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України;
  • фізика;
  • хімія;
  • англійська мова;
  • біологія;
  • німецька мова;
  • французька мова.
  • іспанська мова
Перейти до вмісту