ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТЛОМ ДІТЕЙ-СИРІТ В ГРОМАДАХ ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОБГОВОРИЛИ НА АПАРАТНІЙ НАРАДІ ОДЕСЬКОЇ РДА  

Сьогодні, 23 лютого, голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук провів чергову апаратну нараду Одеської РДА у режимі відеозв’язку.

Одним з ключових питань, що розглянули в ході наради, стосувалось   реалізації субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання житла, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, за 2020-2021 роки. З цього питання доповіла Анна Середа – в.о. начальника служби у справах дітей.

Доповідач звернулась до голів громади, звернувши особливу увагу на нововведеннях механізму використання субвенції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 року № 615.    

«З новацій, які передбачені постановою – можливість отримання компенсації для придбання житла особам старше 23 років. Закладено норму, згідно з якою, якщо по цій категорії особа стала на облік, коли була дитиною-сиротою, але не отримала житло, можлива компенсація навіть після досягнення нею 35 років. Відповідно до п. 26 постанови КМУ від 26.05.2021 № 615 передбачено, що при  придбанні житла особою, яка досягла 23 річного віку заборона не накладається», – зазначила Анна Середа.

За словами доповідача, понад 22 млн грн субвенції надані місцевим бюджетам в Одеському районі у 2020 році дали можливість забезпечити житлом 13 % дітей-сиріт (58 осіб), які перебували на квартирному обліку. З них реалізували придбання:
28 осіб на підставі рішення комісії Одеської районної державної адміністрації та 27 осіб рішеннями комісій сільських, селищних, міських рад.

В Одеському районі станом на 16.02.2022 року (після перевірки та виключення певних осіб зі списку) кошти для виплати грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа отримають 35 осіб. «Враховуючи категорії громадян, граничну вартість та інші дані, складаються відповідні списки. Наприклад: для осіб віком від 16 до 23 років за рахунок субвенції виплачується 100 % граничної вартості житла; від 23 до 35 років – 70 % граничної вартості житла; старше 35 років – 30 % граничної вартості житла. Решта відсотків може бути сплачена за рахунок коштів місцевих бюджетів, особистих коштів особи, благодійних надходжень від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством. Згідно з постановою за компенсовані кошти особа повинна придбати житло протягом року. За рахунок грошової компенсації при придбанні будинку, купляється і земельна ділянка, на якій розташований будинок. Окрім зазначеної земельної ділянки не допускається придбання додаткової земельної ділянки, так як це буде нецільове використання грошової компенсації, яка надана дитині-сироті, дитині позбавленої батьківського піклування, особі з їх числа», – поінформувала Анна Середа – в.о. начальника служби у справах дітей.

Доповідач акцентувала увагу, що при  реалізації субвенції 2021 року, необхідно враховувати супровідну законодавчу базу: житловий кодекс Української РСР, земельний КУ, цивільний КУ, податковий КУ, ЗУ «Про наторіат», ЗУ «Про соціальні послуги», ЗУ «Про охорону дитинства», ЗУ «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування», Положення про порядок обстеження стану жилих будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним і технічним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 26 квітня 1984 р. № 189, додаток Б до Державних будівельних норм України 2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення» та Інструкцію про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, затверджена наказом Держбуду України від 24.05.2001 № 127».

«Прошу звернути увагу на необхідності забезпечення таких дітей послугами повноцінного консультування щодо вибору житла і оформлення права власності на нього та, що важливо, їх соціального супроводу на всіх стадіях процесу отримання і оформлення права власності на житло», – звернувся до представників територіальних громад голова Одеської РДА Юрій Крук.

Перейти до вмісту