АПАРАТНА НАРАДА ОДА: ГОТОВНІСТЬ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ ТА РОБОТА УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ

У вівторок, традиційно, пройшла апаратна нарада Одеської обласної державної адміністрації, яку провів очільник ООДА Сергій Гриневецький. Участь у заході взяв голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук. З першого питання порядку денного щодо готовності закладів освіти області до нового навчального 2021-2022 року доповідав Олександр Лончак – директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації. За словами доповідача, першого вересня розпочали освітню діяльність:

– 879 закладів дошкільної освіти різних типів та форм власності та 788 закладів загальної середньої освіти області;

– 29 тисяч першокласників розпочали навчання у Новій українській школі;

– 36 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в яких навчаються 13,5 тис. учнівської молоді;

– 58 закладів фахової передвищої освіти та вищої закладів освіти області для 100 тисяч студентської молоді.

Особливою умовою, що вплине на формат та ефективність роботи всіх закладів освіти області є рівень епідемічної небезпеки регіону. На тепер в області провакциновано понад 50 % освітян ЗЗСО. У 32-ох закладах освіти м. Одеси вакциновано понад 80 % працівників, достатній рівень вакцинації спостерігається в ряді закладів освіти Авангардівської, Красносільської та Яськівської громад.Гостро стоїть питання щодо забезпечення дітей місцями у закладах дошкільної освіти, що перебувають у черзі на влаштування до садочків. Найбільша черга зареєстрована на території міста Одеси та приміських територіальних громадах.

Наразі черга складає 4674 тис. дітей віком від 3 до 6 років, з них в Одесі – 2174 особи. Для вирішення цієї проблеми в рамках виконання програми Президента України «Велике будівництво» розпочали свою роботу ЗДО «Мадагаскар» Авангардівської ТГ, ЗДО «Карамелька» Фонтанської ТГ, ЗДО «Ромашка» Овідіопольської ТГ, створено п’ять додаткових груп.

Також доповідач поінформував присутніх про стан реформування системи шкільного харчування, модернізацію професійної (професійно-технічної) освіти області, діяльність навчально-практичних центрів галузевого спрямування тощо.

З другого питання порядку денного щодо роботи Головного управління Держпраці в Одеській області доповідав Сергій Байдюк – начальник Головного управління Держпраці в Одеській області, який повідомив, що за порушення вимог чинного законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності у січні – липні 2021 року притягнуто 635 працівників. Сума штрафів, накладених на працівників за порушення вимог законодавства з охорони праці склала понад 228,58 тис. грн.

Впродовж 7 місяців 2021 року до адміністративного суду було направлено 22 позови стосовно призупинення робіт, машин, механізмів, надання послуг. За словами доповідача, в рамках реалізації положень Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік з 01 липня 2021 року посадовими особами Головного управління проведено 115 інспекційних заходів та виявлено 644 працівників, допущених до роботи без оформлення трудових відносин.

Традиційно неоформлених працівників виявлено найбільше у сферах торгівлі, організації харчування, тимчасового розміщення та сільському господарстві. Також доповідач надав інформацію щодо проведеної роботи у сфері додержання: законодавства про зайнятість населення, мінімальних державних гарантій в оплаті праці, вимог законодавства про зайнятість та працевлаштування інвалідів тощо. За підсумками апаратної наради доручено посилити роботу, спрямовану на інформування роботодавців щодо дотримання норм законодавства про працю.

Повна і своєчасна інформація має стати запобіжником порушення.

Перейти до вмісту