ВЕТЕРАНСЬКА ПОЛІТИКА – ОДИН ІЗ ПРІОРИТЕТІВ ВЛАДИ

В рамках підготовки місцевих громад до запуску проекту помічників ветеранів Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна відвідала з робочим візитом Одеську область.

Начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук взяв участь в нараді, яку провела Міністр у справах ветеранів України, за участі в.о.голови Одеської ОДА Бориса Волошенкова, з головами районних військових адміністрацій та територіальних громад області, в рамках якої обговорили діючі програми реабілітації, соціальної і професіональної адаптації ветеранів в регіоні.

В свою чергу, Юлія Лапутіна презентувала концепцію пілотного проекту по створенню інституту помічника ветерана, який цього року запущено в Дніпропетровській, а також Львівській, Вінницькій та Миколаївській областях (інші регіони можуть доєднатись за власним бажанням) та обговорила практичні питання впровадження інституту помічників ветеранів, зокрема щодо навчання, фінансування їх діяльності, а також подальшої цифровізації процесу надання послуг ветеранам.

«Ветеранська політика – один із пріоритетів Уряду. Після Перемоги ми будемо країною захисників та захисниць. Адже очікується, що приблизно 1,5 млн громадян України буде мати досвід бойових дій. Відтак необхідна людина, яка зможе налагодити діалог між ветераном і його сім’єю та державою, громадою, роботодавцем. Такою особою є помічник ветерана. У кожній територіальній громаді мають розуміти скільки людей і якого фаху з цієї громади буде демобілізовано. І які цивільні спеціальності потрібні в цій громаді. Наша задача – інтегрувати людей. Від того, як ми їх зустрінемо і допоможемо інтегруватися в громаду, в родину, в економіку, залежить стійкість нашої Перемоги» – зазначила Юлія Лапутіна.

У ході робочої зустрічі з Начальником Одеської районної військової адміністрації Юрієм Круком Юлія Лапутіна проінформувала його, що ветерани можуть скористатись допомогою держави на закупівлю житла незалежно від області їх проживання. Також вона ознайомила з іншими проектами Мінветеранів, зокрема підтримкою ветеранського бізнесу та проектами Українського ветеранського фонду.

Начальник Одеської РВА взяв участь в зустрічі Міністра у справах ветеранів з родинами загиблих захисників, в рамках якої Юлія Лапутіна вручила рідним загиблих державні нагороди України (посмертно), якими були нагороджені представники Одеського району за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України.

В Одесі Юлія Лапутіна також ознайомилась з ходом будівельних робіт Меморіалу загиблим захисникам України.

В Доброславській громаді Начальник Одеської РВА Юрій Крук, разом з Міністром у справах ветеранів та в.о.голови Одеської ОДА Борисом Волошенковим і головою Одеської районної ради Віталієм Барвіненком взяли участь у відкритті Ветеранського ХАБу «Пліч-о-пліч» на базі Доброславської селищної ради, що став першим в Одеському районі потужним майданчиком для посилення можливостей у реалізації державної ветеранської політики.

Юрій Крук зазначив, що Одеський район готовий бути активним учасником формування та впровадження політики щодо ветеранів.

“Переконаний, що ветеранський ХАБ – це

місце, де не повинно бути політичного лобізму. Це має стати локацією єднання, де можуть відбуватись діалоги на складні теми, де різні ветеранські організації будуть обговорювати різні питання, але в центрі уваги завжди мають бути захисники України та їх родини. Наразі в Доброславській громаді проживає 17 сімей, захисники яких загинули в російсько-українській війні, та 2 сім’ї загиблих учасників АТО/ООС. В 9 з таких сімей залишилися діти віком від 4 до 18 років, серед яких є і діти з інвалідністю. В результаті відкриття ХАБу сім’ї загиблих захисників та захисниць України, які проживають на території Доброславської громади, отримають реальну відчутну допомогу, вирішення конкретних побутових проблем, покращення умов проживання, а також можливість психологічної підтримки та консультації спеціалістів. В подальшому ми спільно з Одеської обласною військовою адміністрацією та Одеською районною радою відпрацюємо ефективний покроковий механізм щодо відкриття таких ХАБів в кожній громаді Одеського району аби покращити механізм соціального супроводу ветеранів війни та членів їх сімей, налагодити комунікацію між ветеранами, владою та мешканцями громад” – сказав Начальник Одеської РВА Юрій Крук.

Разом з Юлією Лапутіною, керівництвом області, Одеської райради та Доброславської селищної ради, Юрій Крук вшанував пам’ять усіх героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність нашої держави в боротьбі з російськими окупантами хвилиною мовчання та поклав квіти до пам’ятного знаку захисникам України в парку Слави в Доброславі.

Перейти до вмісту