«Війна і міф: невідома Друга світова»

«Велика Вітчизняна війна» — ідеологічне кліше, яке створили у Радянському Союзі, щоб наголосити на «великій війні всього радянського народу проти німецько-фашистських військ». Насправді для багатьох союзних республік, зокрема й для України, це не завжди була війна за свою Вітчизну і не всі прагнули воювати. В Україні подіям Другої світової війни передувало десятиліття репресій, Голодомор, Великий Терор.

Також концепція «великої вітчизняної» стала в нагоді для того, щоб прикрити факти попередньої співпраці двох тоталітарних режимів.

Це найменування є продовженням радянського міфу про війну, який досі використовує російська федерація зі сподіванням зберегти ідеологічний вплив на пострадянські країни.

Публікуємо одну із серій проєкту «Війна і міф». У цьому відео розвінчуємо міф про ідеологічне кліше назви Другої світової війни, яка в росії звучить досі, як «Велика Вітчизняна війна».

Над проєктом працювали: Зоя Бойченко, Tetyana Boyko, Anton Drobovych, Alina Karban, Maksym Maiorov, Володимир Тиліщак, Вікторія Яременко.

У відео використано матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова» за редакцією Володимира В’ятровича, Олександра Зінченка, Максима Майорова, а саме міф «Велика Вітчизняна війна» (авторка – Яна Примаченко).

Перейти до вмісту