АПАРАТНА НАРАДА ОДЕСЬКОЇ РДА: ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19, БЮДЖЕТИ ГРОМАД ТА СИЛИ ТЕРОБОРОНИ НА МІСЦЯХ

Сьогодні, 9 лютого, під головуванням очільника Одеської районної державної адміністрації Юрія Крука пройшла чергова апаратна нарада Одеської райдержадміністрації за участю міських, сільських та селищних голів Одеського району.

Значну частину часу апаратної наради було приділено обговоренню питання щодо забезпечення виконання бюджетів у 2022 році, з якого доповідала Олена Грищенко – начальник фінансового управління ОдРДА.

За словами доповідача, загальна сума залишку коштів місцевих бюджетів громад Одеського району на 01 січня 2022 року становить 1 816,6 млн грн, що складає 13 % надходжень бюджетів громад району за 2021 рік. Найбільші залишки утворились по власним надходженням загального фонду (котлові рахунки, податки і збори) 1 351,9 млн грн або 74,4 % всіх залишків бюджетів району. Доповідач надала детальну інформацію у розрізі громад, по окремих з яких невикористані кошти складають більше 50 % їх річного обсягу бюджету, що свідчить про недостатню відповідальність керівників громад перед своїми мешканцями і проявляється у нереалізованих проектах, та ненаданих адміністративних і соціальних послугах на гідному рівні. Також доповідач поінформувала щодо невикористаних державних коштів по субвенціях, зокрема по освітній субвенції обсяг залишку на кінець року по громадах району склав 225,6 млн грн, залишки мають всі без виключення бюджети громад.

Як зазначила керівник управління, загальний фінансовий ресурс місцевих бюджетів громад Одеського району на 2022 рік по податках та зборах (без міжбюджетних трансфертів) сформований в обсязі 14 466,1 млн грн, основний податок – ПДФО, який на 58 % наповнює місцеві бюджети громад. Він затверджений у сумі 8 600,0 млн грн, із зростанням на 15,3 % або на 1 058 млн грн.

За словами співдоповідача з цього питання Катерини Гладченко – начальника управління з питань соціально-економічного розвитку, з 2022 року на 4 % збільшились відрахування ПДФО до місцевих бюджетів, і відтепер складає 64 %.

Щодо динаміки середньомісячної заробітної плати в Одеському районі, то спостерігається зменшення середньомісячної заробітної плати в районі на 259 грн (або 2 %) з 11 932 грн до 11 673 грн. Сума заборгованості по заробітній платі на підприємствах Одеського району серед районів Одеської області на 01 січня 2022 року становить – 33,0 % або 21,5 млн грн (14 підприємств).

Про особливості забезпечення виконання вимог Закону України «Про основи національного спротиву» доповів Ігор Найдьонов – начальник відділу з питань цивільного захисту населення оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами, який поінформував, що з 1 січня 2022 року відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» в державі розгортаються сили тероборони.

Доповідач щодо складових національного спротиву, структури сил територіальної оборони Збройних Сил України тощо. Голова Одеської РДА Юрій Крук звернув увагу голів тергромад на необхідності налагодження співпраці з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, і взяти на особистий контроль створення добровольчих формувань у територіальних громадах.

Про стан вакцинації населення доповів Віталій Лозов – начальник управління соціально-гуманітарного розвитку, який надав статистичну інформацію захворюваності на COVID-19 та стану вакцинації населення. Доповідач зазначив, що Міністерством охорони здоров’я анонсовано масштабну вакцинацію від коронавірусу в українських селах, що передбачає виїзд медиків від села до села і вакцинацію всіх охочих, акцентуючи увагу на людях із групи ризику та віком від 60 років. Щодо вакцинації дітей у категорії 12-17 років, то доповідач зазначив, що їх 81 901 осіб, які підлягають вакцинації. Станом на 08 лютого щеплено 2312 особи першою дозою (3%), двома дозами – 2,4% (1954 осіб). Вакцинація проводиться виключно вакциною Пфайзер.

Перейти до вмісту