ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС ОДЕСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Сьогодні, 29 жовтня, пройшло засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Одеської райдержадміністрації, яке провела в.о. голови Одеської РДА Євгенія Абрамова.

Одним з актуальних залишається питання стану профілактики та поширення респіраторних захворювань на коронавірусну інфекцію COVID-19, про що доповідав Віталій Лозов – в.о. начальника управління соціально-гуманітарного розвитку ОдРДА. За його словами, Одеська область перебуває у у трійці лідерів щодо зареєстрованих випадків COVID-19 серед регіонів країни. Щоденно тут фіксується близько 1400-1600 випадків, завантаженість ліжок на рівні 70-80%.

Доповідач також нагадав про наказ МОЗ від 04 жовтня 2021 року № 2153, яким затверджено перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням:

1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів.

2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів.

3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної(професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Слід додати, що у разі відмови від щеплення працівники відсторонюються від роботи з 8-го листопада, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень проти СOVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я.

Що ж стосується профілактики захворюваності на коронавірус, то пріоритетним напрямком залишається вакцинація, яка ефективна і при Delta-штамі вірусу SARS–CoV-2, а найкращий захист вибудовується через 14 днів після отримання 2-ї дози вакцини.

Співдоповідачем з цього питання виступив Віталій Гончаров – в.о. генерального директора ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», який наголосив на тому, що епідемічна ситуація в Одеській області вкрай загрозлива.

Медична служба знаходиться на межі своїх можливостей, а медперсонал, який знаходиться вже другий рік на передовій, фактично вичерпав свій ресурс. Доповідач надав статистичну інформацію щодо рівня захворюваності на території району та наголосив, що захворюваність серед дітей молодшого віку зросла на 21 %. Циркуляція штаму «Дельта» сприяє збільшенню відсотка тяжких форм перебігу захворювання й зростання рівня госпіталізації на 46 % та летальності на 33 % за останній тиждень порівняно з попереднім.

Першими позитивними зрушеннями за словами доповідача можна вважати зниження рівня захворюваності серед дітей шкільного віку на 12 % завдяки введенню дострокових канікул.

Про стан готовності житлово-комунального, паливно-енергетичного та дорожнього господарства Одеського району до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 років доповідав Володимир Хитренко – начальник управління з питань інфраструктурного розвитку територій, який зазначив, що Одеський район готовий до початку та сталого проходження опалювального сезону 2021-2022 років.

Більшість населених пунктів планують його розпочати першого листопада. Підрядними дорожніми підприємствами проводиться заготівля посипкового матеріалу та техніки для обслуговування доріг загального користування місцевого та державного значення в осінньо-зимовий період. Також доповідач запевнив, що Управлінням налагоджено взаємодію із дорожніми Службами, підрядними організаціями та органами місцевого самоврядування для забезпечення своєчасного реагування на надзвичайні ситуації під час зимового періоду.

В результаті розгляду всіх питань, члени комісії прийняли рішення про наступне. Зокрема:

• рекомендувати головам міських, селищних, сільських рад провести заходи з обладнання пунктів обігріву на окремих ділянках вздовж автомобільних доріг для водіїв автотранспорту та пасажирів під час несприятливих погодних умов у зимовий період, забезпечити їх необхідними матеріалами;

• рекомендувати головам міських, селищних, сільських рад Одеського району вжити заходів у забезпеченні дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для «червоного» рівня епідемічної небезпеки з 00 год. 00 хв. 18 жовтня 2021 року;

• зобов’язати керівників закладів охорони здоров’я організувати роботу вказаних закладів для забезпечення безперервного здійснення заходів з імунізації населення;

• рекомендувати органам місцевого самоврядування забезпечити цілодобову роботу аварійно-диспетчерських служб та їх оперативне реагування на аварійні ситуації, що можуть виникнути під час початку та проходження опалювального сезону 2021-2022 років;

• рекомендувати органам місцевого самоврядування тримати на контролі стан розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ та електричну енергію, своєчасне проведення установами та організаціями, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів, розрахунків за спожиті енергоносії й надані комунальні послуги.

Перейти до вмісту