У ЖОВТНІ ВИПОВНИЛОСЬ 100 ДНІВ РИНКУ ЗЕМЛІ: МІНІСТР АГРОПОЛІТИКИ ОЗВУЧИВ ОСНОВНІ ЦИФРИ

Майже 7 млн українців-землевласників отримали повноцінне право володіти розпоряджатися та господарювати на своїй землі. 28 тисяч угод, 70 тисяч гектарів, майже 44 тисячі грн/га, – такі результати ринку землі за 100 днів озвучив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Якщо брати загальну цифру всіх транзакцій по землях с/г призначення, то середня вартість за 1 гектар на сьогодні становить 43 879 грн. Але для того, щоб показати деталізовану аналітику, ми розмежували середню вартість за 1 га для ведення товарного с/г виробництва та особистого селянського господарства. У першому випадку вартість становить 32 тисячі, у другому – 33 тисячі», – зазначив Роман Лещенко.

Міністр зауважив, що ціна в понад 40 тисяч гривень була прогнозованою і ринковий процес ціноутворення рухається планомірно.

«Безумовно, в нас у показниках є, наприклад, Київська область, де середня ціна становила 240 тисяч грн/га. Це земля, яка не використовується для с/г потреб. Це є абсолютно нормально, тому що місто Київ та навколишні території є визначальними у формуванні вартості земель не під с\г цілі», – пояснив Роман Лещенко.

Він додав, що в цілому вартість землі є вищою за середньозважену нормативно-грошову оцінку земель в Україні і за 100 днів відзначається конкретна динаміка росту ціноутворення.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко презентував на базі Національної інфраструктури геопросторових даних інформацію про тих громадян, яких всупереч закону неодноразово скористалися правом безоплатної приватизації.

«Усі охочі в режимі реального часу на геопорталі відкритих даних можуть ознайомитися з усім пакетом інформації про громадян, які могли до 5-ти разів скористатися правом безоплатної приватизації: кадастровими номерами та правовстановлюючими документами. Це перша хвиля відповідних даних із точки зору приватизації. Далі справа – за правоохоронними органами. Безумовно, той, хто зловживав своїм правом безоплатної приватизації, нестиме юридичну відповідальність», – зазначив Роман Лещенко.

Міністр додав, що невдовзі будуть оприлюднені нові факти порушень земельного законодавства України.

«Окремо хочу сказати, що за цей період нам вдалося повернути незаконно відчужені землі Міністерству оборони. Йдеться про території військових містечок, аеродромів. А також повернення земель природно-заповідного фонду, водного фонду та лісогосподарського призначення», – резюмував Роман Лещенко.

Перейти до вмісту