НАЛЕЖНЕ ПРОВЕДЕННЯ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ 2021/2022 ОБГОВОРЕНО НА ЗАСІДАННІ КОЛЕГІЇ ОДЕСЬКОЇ ОДА

На засіданні колегії Одеської облдержадміністрації директор Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності ОДА Антон Шалигайло надав комплексну характеристику поточного стану у зазначеній галузі. В засіданні Колегії ОДА взяли участь перший заступник голови Одеської райдержадміністрації Євгенія Абрамова та заступник голови ОдРДА Олександр Ілько.

«Одеська область знаходиться за крок до опалювального сезону. Позаду 160 днів плідної роботи з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимових умовах. На сьогодні рівень технічної готовності об’єктів галузі до роботи в опалювальному сезоні досягнув 100-відсотковой позначки» – сказав Антон Шалигайло.

За словами доповідача, станом на 1 жовтня підготовлено до роботи теплове господарство, об’єкти водопостачання, житловий фонд, об’єкти соціального призначення. Заготовлено в необхідному обсязі запаси твердого палива та посипкового матеріалу. Приведено в готовність спеціалізовану техніку та обладнання.

«На заходи з підготовки громадами та підприємствами спрямовано понад 400 млн гривень. На разі завершується договірна компанія з підписання підприємствами теплопостачання поставок природного газу з НАК «Нафтогаз трейдинг». Проте вкрай болючим питанням, останнім часом, для всіх організацій, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів. Ціни на газ, внаслідок ринкових коливань сьогодні досягають критичних позначок в 40000 грн за 1000 кубів, перевищуючи в рази умови контрактів, укладених з постачальниками на початку року. На жаль, у зв’язку із цим мають місце факти відмови постачальників надавати газ за вказаними в угодах цінами, що призводить до загрози відключення від енергопостачання цих установ. На сьогодні АТ «Одесагаз» попередило про обмеження постачання газу 20 закладам соціальної сфери області, серед яких є і дитячі садочки та будинки інтернати» – додав Антон Шалигайло.

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький нагадав, що напередодні за ініціативою Президента України, Уряду, Палатою місцевих рад спільно з Асоціацією міст України підписано Меморандум про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії. Представники громад беруть для себе зобов’язання залишити тарифи на теплопостачання для населення на рівні минулого опалювального сезону – і це головна позиція Президента України та Уряду.

«Натомість, держава надає допомогу в практичній реалізації завдань з метою сталого проходження опалювального сезону, а саме – розблокування рахунків підприємств; запровадження відстрочки платежів для теплопостачальників; врегулювання питання відпуску газу виробникам тепла для потреб опалення ОСББ та ЖБК за цінами як для населення 7420 грн/ тис. куб метрів; фіксація ціни газу для потреб опалення бюджетних закладів; фіксація до кінця наступного року ціни природного газу для бюджетних установ, які самі виробляють теплову енергію для забезпечення власних потреб відшкодування різниці в тарифах для підприємств галузі, яка утворилась станом на 01 червня поточного року та створює умови для реструктуризації боргів комунальників з енергопостачальними організаціями; запровадження державної субвенції громадам, індекс податкоспроможності яких нижче або дорівнює 0,9; фінансова підтримка підприємств теплокомуненерго – 4% ПДФО та по 13,44% акцизного податку з виробленого пального та акцизного податку з пального, ввезеного на митну територію України» – поінформував учасників засідання колегії ОДА директор Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Антон Шалигайло.

Таким чином, реалізація вказаних положень з боку місцевої влади та Уряду забезпечить непідняття тарифів на тепло для громадян в цьому опалювальному сезоні та створить умови для забезпечення безперебійного його проходження. 

Перейти до вмісту