РЕГІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПОСИЛЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ МІСЦЕВИХ ГРОМАД. РОЛЬ ТА ФУНКЦІЇ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ»

Голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук взяв участь регіональній конференціі «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

Під час конференції були порушені питання щодо статусу та основних повноважень Рахункової палати як вищого органу аудиту, зокрема щодо здійснення контролю за використанням бюджетних коштів, наданих на виконання повноважень місцевими державними адміністраціями та на реалізацію делегованих повноважень органами місцевого самоврядування по доходах і видатках.

Крім того, учасники обговорили проблемні питання регіонів у сфері публічних фінансів та шляхи зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни тощо.

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час свого виступу назвав низьку фінансову грамотність основним чинником гальмування розвитку і процвітання громад.  Він висловив готовність ініціювати перед ЄС започаткування проєкту, щоби навчати фінансовій грамотності місцеві громади.

За його словами, головним заданням аудиторів Рахункової палати є навчання фінансовій грамотності фахівців місцевих рад, щоб не допускати прорахунків при плануванні бюджетів та використанні бюджетних коштів і майна.

«Переконаний, що розвиток та процвітання місцевих громад залежить чи не в першу чергу від ефективності планування та використання коштів і майна», – зазначив Валерій Пацкан.

Він підкреслив, що більшість місцевих бюджетів залежні від трансфертів, які надаються з державного бюджету.

Валерій Пацкан додав, що часто проблемою є недофінансування видатків на здійснення повноважень, делегованих місцевим органам. У результаті громади змушені витрачати кошти з власних бюджетів на напрями, що повинні бути профінансовані з державного бюджету.

Він зауважив, що ще один біль громад – коли центральна влада перекладає на місцеві органи влади прийняття непопулярних рішень, зокрема про оптимізацію закладів освіти й охорони здоров’я.

Валерій Пацкан також зупинився і на питанні протидії COVID-19. Він зауважив, що Рахункова палата проводить аналіз використання у 2020 році коштів, спрямованих на боротьбу з COVID-19. Усі результати будуть презентовані у жовтні.

Голова Рахункової палати підкреслив, що децентралізація − це не лише можливості і переваги. Це також виклики, для долання яких використовується досвід наших партнерів.

Також Валерій Пацкан зауважив, що за пропозиціями Рахункової палати внесено низку змін до чинного законодавства, щоб запобігти фінансовим порушенням у діяльності відомств та держустанов.

Місцевій владі для ефективного витрачання коштів платників податків варто активніше долучати Рахункову палату до розгляду результатів наших аудитів. Це сприятиме усуненню порушень і їх запобіганню у майбутньому.

Про це заявив заступник начальника територіального управління Рахункової палати у м.Одеса Григорій Слєпкань.

Доповідач  зауважив, що фахівці Рахункової палати завжди готові не лише виявити порушення, а й надати рекомендації щодо їх виправлення і недопущення в майбутньому, а також порадити, як ефективніше використовувати кошти та державне майно на місцях.

Учасники конференції «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати» теж ухвалили резолюцію, спрямовану на більш ефективну роботу фінансових структур обласних та місцевих рад, усунення прорахунків при плануванні та використанні бюджетних коштів.

Конференція організована Рахунковою палатою з нагоди 25-річчя інституції і відбувається за підтримки партнерів з Представництва Європейського Союзу в Україні, колег з Латвії, Литви, Німеччини.

У заході взяли участь Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім, Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, Голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, Віцепрезидент НАН України, Голова Консультативно-наукової ради Рахункової палати Олег Рафальський, керівник команди експертів проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні», Екс-Генеральний аудитор Латвії та екс-депутат Латвійського Сейму Інгуна Судраба, народні депутати, мери низки міст Одещини, Миколаївщини, Херсонщини, голови ОТГ, представники органів місцевого самоврядування.

Перейти до вмісту