В Україні у реалізації права на працю ще й досі існують гендерні бар’єри

🤰Жінок часто дискримінують у доступі до роботи, у просуванні в кар’єрі через наявність дітей, сімейні обов’язки, за віком, майновим станом, упередженим ставленням, за гендерними стереотипами, сексуальними домаганнями. Наприклад, досить поширений гендерний стереотип, що чоловікам треба платити більше, бо вони утримують сім’ю або навіщо жінкам більше платити – у неї заробляє чоловік, а жінки можуть піти у декретну відпустку або ж часто будуть на лікарняних, бо мають дітей. Крім того, у нас прийнято вважати, що доглядова робота і виховання дитини – це виключно жіноча справа 🤱 Чомусь чоловіка не запитують про його сімейний стан чи збирається він одружуватися і т.д.

Три кроки Національної стратегії щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року:

✅ Найперший – подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі. Зокрема, планують провести масштабну інформаційну та просвітницьку кампанії для жінок «Звісно, зможеш», щоб переконати їх, що вони здатні отримувати більшу винагороду за свою працю, для збільшення обізнаності щодо своїх прав і можливостей, якими вони можуть скористатись, щоб підвищити свій професійний рівень, здобути в короткий строк нову, більш затребувану на ринку праці спеціальність. Також пропонують запровадити гендерні аудити та обмін кращими практиками впровадження гендерної рівності на робочому місці.

✅ Другий – вдосконалення законодавства про рівну оплату праці. Потрібно осучаснити трудове законодавство – у Законі України «Про працю» ввести принцип однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, що дозволить посилити ефективність судового захисту. Планують запровадити перевірки Держпраці на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою, розроблять і національну методологію ґендернонейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці та роботодавців.

✅ Третій крок – створення умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов’язків: пропонується сприяти створенню та роботі державних та приватних дитячих садочків, підтримувати на державному рівні організації, які займаються дітьми старшого віку, а також удосконалити трудове законодавство щодо рівного ставлення працівників і працівниць із сімейними обов’язками; запровадити навчальні програми для роботодавців щодо надання працівникам сприяння у поєднанні професійних і сімейних обов’язків.

Тому досягнення гідного рівня гендерної рівності в оплаті праці є дуже бажаним і в Україні, і в усьому світі, тому, що це – гарантія захисту прав жінок, прав людини та рівності прав усіх людей. Крім того, є економічні причини – дискримінація за гендерною ознакою призводить до нерівного доступу до ресурсів, принижує потенціал жінок та затримує економічне зростання країни.

Важливо, щоб нинішня молодь зростала, проживала, навчалась і працювала без жодних стереотипів та гендерної дискримінації, навіть попри триваючу жорстоку війну.

Переглянути статистику та оголошення

Просувати допис

Усі реакції:

77

Перейти до вмісту