БеЗБАР’ЄРНІСТЬ

⛱️ Навіщо ми привозимо з моря незвичної форми камінчик або ребристу мушлю? Бо це спогади про відпочинок і про приємні емоції. Щойно ми зазираємо у перламутрову серединку або пальцями відчуваємо гладкість полірованої гальки – і от ми знову подумки там, де було дуже добре.

💓 Це – інтуїтивне заземлення. А ще це один із найбільш простих і дієвих способів боротьби зі стресом. У нагоді стане будь-яка маленька річ, що викликає позитивні емоції та яку зручно завжди тримати під рукою. І коли раптом вас накриє хвиля надмірного страху, візьміть цей предмет і сконцентруйтеся: якої він форми, кольору, який на дотик?

🎦 Поради завжди легше сприймаються, коли їх не треба уявляти, а можна одразу побачити. Тому ловіть «чарівні вісімки»: підготували для вас 8️⃣ відеороликів із техніками самодопомоги від українських зірок та 8️⃣ мультиків, які допоможуть розібратись, що таке стрес та як із ним справлятися.

«Скажи чесно, ти як?». Ось, наприклад, телеведуча Соломія Вітвіцька, коли їй страшно, уявляє довкола будинку бульбашку, в яку точно нічого не прилетить. Співачка Світлана Тарабарова береться за прибирання, а ще ходить по колу та читає заспокійливі мантри. Солістка гурту KAZKA Олександра Заріцька не боїться випускати емоції через сльози, а дихання гармонізує вправою «метелик».

Усі 8️⃣ відеоуроків із секретами заспокоєння від українських зірок зібрані ось тут ▶️https://bf.diia.gov.ua/…/skazhy-chesno-ty-iak-tekhniky…

Але перш ніж вправи застосовувати – треба навчитися розбиратися, що саме з вами відбувається. Бо бути тривалий час у сильному стресі – це майже те саме, що пробігти марафон. От тільки у марафоні після фінішу можна розслабитися, а під дією негативних емоцій зробити це майже неможливо.

Отже, дивимося цикл із 8️⃣ анімаційних роликів, які пояснюють, що таке стрес, чому насправді він потрібен і навіщо вивільняти емоції, а не ховати їх у собі. Окремий епізод розповідає про «бий, біжи або завмирай» – людина зазвичай обирає одну з цих трьох реакцій. Також герої мультфільмів підкажуть, як підтримати себе, допомогти іншим і залишитися психічно здоровими в умовах стресу.

Кожна серія має субтитри та переклад українською жестовою мовою. Подивитися та зміцнитися можна тут 📲https://bf.diia.gov.ua/…/yak-peremohty-stres-prosti…

А ще на порталі «Дія. Безбарʼєрність» (https://bf.diia.gov.ua) з’явилися 1️⃣0️⃣ нових матеріалів, присвячених темі ментального здоров’я. У них зібрані практичні поради про те, як подолати панічні атаки та страх повітряних тривог, як діяти у шокових станах та допомагати людям поруч. Особлива увага приділена дітям: йдеться про школу та ментальне здоров’я, про захист від стресу та повідомлення поганих новин тощо.

ℹ️ Матеріали підготовлено у межах комунікаційної кампанії Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олена Зеленська. Комунікаційна кампанія «Ти як?» реалізується за підтримки проєкту USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров’я, який виконує організація Пакт.

✔️ «Дія. Безбарʼєрність» створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» спільно з Міністерство цифрової трансформації України за підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, а також Уряду Швеції. Аналітичну допомогу надавала громадська організація Безбар’єрність.

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree

Перейти до вмісту