АГРАРІЇ ОДЕЩИНИ ЗІБРАЛИ ПЕРШИЙ МІЛЬЙОН ТОНН ЗЕРНОВИХ ВРОЖАЮ-2021

Хлібороби Одеської області рапортували про збір першого мільйона тонн зернових врожаю 2021 року.

Як повідомляють в Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської облдержадміністрації, на сьогодні господарствами в 7 районах області обмолочено 265 349 гектар, намолочено – 1 078 881 тонн, врожайність по області – 40,7 ц/га.

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький привітав одеських аграріїв в першим мільйоном тонн зернових.
«Уміла організація роботи, запровадження сучасних технологій та ваша наполеглива праця стали запорукою сьогоднішнього успіху. Але перший мільйон цьогорічного хліба на Одещині — це не є рубікон. Це перший крок до того, щоб ми мали не менше 3 млн. тонн зернових нового врожаю. Ця перемога є результатом звитяжної праці й високої професійності трудівників села. Пишаюся Вами, Вашими здобутками, яких Ви досягли, незважаючи на погодні умови та економічні труднощі. Щиро вдячний Вам, одеські хлібороби, за любов до рідної землі, за хліб на нашому столі. Бажаю успішного завершення жнив, щедрого врожаю, здоров’я, щастя і добробуту» – сказано у вітанні голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького.

В цілому, станом на 20 липня, в Одеській області, врожай озимої пшениці обмолочено на площі у 104 647 гектар, намолочено 434 985 тонн, середня врожайність – 41,6 ц/га.
Озимий ячмінь омолочено на площі 144 771 гектар, намолочено 603600 тонн зерна, врожайність по області – 41,7 ц/га.
Триває збір озимого ріпаку: обмолочено – 32 967 гектар, намолочено – 67 481 тонн, при середній врожайності – 20,5 ц/га.

Найбільше площ обмолочено в Ізмаїльському – 64 888 га, Березівському та Білгород-Дністровському районах – по 49 387 і 45 289 гектар відповідно. А аграрії Білгород-Дністровського та Ізмаїльського районів вже переступили рубіж у 200 тисяч тонн зернових. Також триває збір ярого ячменю і гороху.

Як зазначають експерти, внаслідок екстремальних погодних умов на жнивному полі в різних районах Одещини, спостерігається полеглість рослин ячменю та пшениці, є значна забур’яненість посівів сільськогосподарських культур. До того ж, жнива в Одеській області цьогоріч розпочались практично на місяць пізніше традиційних строків збирання. Все це, в підсумку, може призвести до зниження врожайності та погіршення якості зерна. На жаль, склалися сприятливі умови для розвитку різноманітних хвороб та шкідників.

Але все ж , за оцінками фахівців, внесок одеських аграріїв у національний врожай може становити близько 3 мільйонів тонн зернових і зернобобових.

Перейти до вмісту