РОЗ’ЯСНЕННЯ ОдРВА ЩОДО МЕХАНІЗМІВ ЗАЛУЧЕННЯ МАЙНА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДО ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

У зв’язку з тим, що наявні випадки ухилення підприємств від передачі майна на потреби Збройних сил України під різними приводами, Одеська районна військова адміністрація повідомляє наступне.

Одним з найважливіших напрямків діяльності органів виконавчої влади в умовах збройної агресії є питання забезпечення Збройних сил України, а саме формування та відновлення їх матеріально-технічного ресурсу.

Так, відповідно до Законів України «Про правовий режим воєнного стану» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (військкоматами), на підставі замовлень Генерального штабу ЗСУ, здійснюється залучення транспортних засобів фізичних та юридичних осіб задля виконання військовими бойових розпоряджень. В ланцюзі від формування зведеного наряду транспортних засобів, які можуть бути залучені у війська, до фактичного їх відправлення до військових частин, місцеві адміністрації виконують функцію з погодження часткових нарядів на вилучення необхідного військовим транспорту. При цьому військові адміністрації здійснюють спільний контроль з військовими щодо обсягів вилученого автотранспорту на підприємствах критичної інфраструктури, які повинні зберегти можливість виконання повсякденних завдань.

Разом із цим, наявні непоодинокі факти відвертого саботажу виконання військово-транспортного обов’язку з боку окремих представників бізнесу в регіоні. Так, недобропорядні підприємці, навмисно не подають обов’язкову щорічну звітність про наявність транспорту на підприємствах (до речі деякі керівники навіть ухиляються від надання списків військовозобов’язаних, які працюють на цих підприємствах), навмисно псують автомобілі (знімають колеса, акумулятори, частково розбирають авто), ховають транспорт поза межами фактичного перебування підприємства.

Попереджаємо, що зазначені дії містять склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210 КУпАП. Але, не це найголовніше, а те, що такими діями недобропорядні громадяни України знижують обороноздатність країни та підривають спроможність Збройних сил України надати гідну відсіч агресору.

Враховуючи викладене, адміністрація звертається до всіх представників юридичних осіб Одеського району із закликом неухильного дотримання діючого законодавства України у забезпеченні обороноздатності країни в умовах військової агресії.

Попереджаємо, що всі факти перешкоджання виконанню органами влади функцій із забезпечення Збройних сил України, попередньо фіксуються та передаються до компетентних органів задля надання правової оцінки таким діям.

Також нагадуємо, що спроби розхитування ситуації в регіоні шляхом підриву довіри населення до органів державної влади має окремі ознаки колабораційної діяльності на користь ворога.

Не станьте об’єктом маніпуляції та довіряйте офіційним джерелам інформації.

Слава України! Разом до ПЕРЕМОГИ!

Перейти до вмісту