СЕЛЕКТОРНА НАРАДА ОДЕСЬКОЇ ОВА: ФІНАНСУВАННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ, СПЛАТА ПОДАТКІВ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

Начальник районної військової адміністрації Юрій Крук взяв участь у селекторній нараді, яку провів з очільниками районних військових адміністрацій та керівниками громад начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

Про виконання місцевих бюджетів та виплати заробітної плати у період воєнного стану, зокрема й про те, що через введення в Україні воєнного стану, відбулось багато змін до законодавчих актів, що регулюють бюджетний процес, доповіла директор Департаменту фінансів Марина Зінченко.

За словами доповідача, в обласному бюджеті передбачено на на територіальну оборону 95,4 млн грн, з резервного фонду виділено 80,0 млн грн. На сьогоднішній день Департамент фінансів за частину коштів здійснив закупівлю 86 тон пального і 202 одиниці зимового спеціального одягу, які передаються територіальній обороні при військових частинах.

Доповідач поінформувала, що урядом затверджено план підтримки бізнесу на час війни, який звільняє від сплати низки податків на період воєнного стану. Зокрема, ФОПи першої та другої груп – повністю звільняються від ЄСВ. Підприємства та ФОПи третьої групи – звільняються від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав Збройних Сил України та інших захисних формувань. Також, передбачається звільнення від сплати податку на землю та орендної плати за землю державної та комунальної власності, на всіх територіях, де ведуться бойові дії.

«Наголошую, що на сьогодні на території Одеської області бойові дії не ведуться. Тому суб’єкти господарювання не звільняються від сплати податку на землю. Прошу поставитись до цього питання серйозно, адже сплата податків – це забезпечення якісних умов проживання та утримання інфраструктури населення своєї громади», – наголосила директор Департаменту фінансів Марина Зінченко.

Відсьогодні у закладах освіти усіх типів, форм власності та підпорядкування області відновилась освітня діяльність за дистанційною формою навчання, про що повідомив на нараді директор Департаменту освіти і науки Олександр Лончак.

«В області стабільно працює інтернет, тому освітній процес організовано з максимальним використанням технічних можливостей закладів освіти, їх учнів та педагогів. Водночас за заявою одного з батьків може бути організоване навчання за індивідуальною формою здобуття освіти: екстернатною, сімейною (домашньою). Також за згодою одного з батьків, діти, які є тимчасово внутрішньо переміщеними особами, мають можливість долучитися до навчання у школі за місцем тимчасового проживання», – поінформував Олександр Лончак.

За словами доповідача, встановлено, що із загальної кількості здобувачів освіти, яка відповідно становить 281 913 осіб сьогодні на території громад та мікрорайонів закладів освіти Одеської області перебувають 215 188 осіб. За інформацією територіальних органів управління освітою за межі області виїхало 23 875 здобувачів освіти, а за межі країни – 43 200. З моменту введення воєнного стану перемістилося 67 057 здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти області. Звичайно є невелика кількість здобувачів освіти з якими поки що не встановлено зв’язок», – додав Олександр Лончак.

Заклади освіти Одещини відкриті для здобувачів освіти, які прибули з інших областей України. Найбільша кількість переміщених здобувачів освіти зафіксовано в Одесі – 44 104, в Чорноморську – 3408 та в Южному – 1540.

В ході наради обговорено питання виплати пенсій, державних соціальних допомог, пільг та субсидій, про що доповіла директор Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОВА Тетяна Демент’єва.

За словами доповідача, від Мінсоцполітики надійшов другий транш для здійснення виплат: 11,7 млн грн на виплату державних допомог та 12,1 млн грн на виплату пільг та субсидій. Щодо отримання коштів соцвиплат в період воєнного стану, то очільниця профільного департаменту зазначила: «Люди, які в умовах війни змінили своє постійне місце проживання, обирають зручний спосіб отримання виплат (стосується також пенсійних виплат), зокрема: переказом через Ощабанк без відкриття рахунку; переведення коштів з одного поштового відділення до іншого за новим місцем проживання. Якщо людина вибрала отримання через Ощадбанк, то повідомляє про це УСЗН телефоном або особисто. Для цього надає таку інформацію: ПІБ, ідентифікаційний код, попереднє місце отримання допомог (пільг, субсидій) та тимчасове місце перебування. Якщо виплати здійснює уповноважений банк, кошти зараховуються на відкриті раніше рахунки в уповноважених банках. У разі неможливості уповноваженим банком виконувати свої функції, кошти будуть перераховуватись через Ощадбанк без відкриття рахунку».

В результаті розгляду питань надано відповідні доручення.

Перейти до вмісту