Ольга Стефанішина: зустріч у Версалі стала початком офіційного приєднання України до ЄС

Так Віцепрем’єр-міністерка прокоментувала результати зустрічі глав держав та урядів країн-членів ЄС, що відбулася 10-11 березня. За її підсумками була ухвалена заява, у якій Європейська Рада закликала Єврокомісію надати свій висновок щодо заявки України на членство в Європейському Союзі.

«Уже розпочато роботу з Єврокомісією для підготовки рішення щодо надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, що відкриє нам доступ до відповідних фондів ЄС. Зі свого боку нам в Уряді також необхідно провести певну роботу, щоб підготувати необхідні матеріали», – сказала Ольга Стефанішина.

Урядовиця також зазначила, що у Версалі переговори тривали довго і кожна країна ЄС відстоювала свої позиції, що знайшло відображення у тексті фінального документа. Водночас у заяві враховано позицію, яку відстоювала Україна щодо невідкладності початку процедури розгляду української заявки зі сторони Єврокомісії.

«Звичайно, ми б хотіли побачити в цій заяві більш чіткі формулювання про те, що Україна стане членом ЄС», – заявила Ольга Стефанішина. І зазначила, що на дискусії всередині ЄС впливає фактор Західних Балкан, з якими уже розпочато переговори про вступ.

Детальніше: https://cutt.ly/EAZYXf4

Перейти до вмісту