ПОСЛУГА РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ. ПІДСУМКИ КОНФЕРЕНЦІЇ.

За доручення голови Одеської райдержадміністрації начальник Управління соціального захисту населення ОдРДА Оксана Вербицька взяла участь у конференції «Зимова школа Раннього втручання» в м.Ужгород.

УСЗН Одеської райдержадміністрації координує впровадження послуги раннього втручання в громадах Одеського району.

В рамках Конференції учасники провели спільне обговорення навчальних програм, поділилися особливостями реалізації послуги Раннього втручання в різних областях України.

Державний експерт Директорату розвитку соцпослуг та захисту прав дітей Мінсоцполітики Оксана Стефанова презетувала типову програму навчання спеціалістів і фахівців, задіяних в управлінні системою РВ.

Під час  круглого столу були обговорені навчальні програми та напрацьовані пропозиції щодо підготовки фахівців Раннього втручання, розробки типових положень Методичних центрів та контролю якості надання послуги в регіонах. Не минули й обговорення нагальних проблем фінансування та перспектив впровадження послуги в закладах різного підпорядкування.

В конференції взяли участь команди раннього втручання зі Львову, Ужгороду, Одеси, Харкова.

«Якісне навчання є запорукою успішного впровадження послуги Раннього вручання в кожній громаді дозволить знизити інвалідизацію дітей в майбутньому. Цікавий та корисний обмін досвідом» – зазначила Оксана Вербицька.

Для довідки:

Упровадження системи раннього втручання на національному та місцевому рівні поєднує медичну, психологічну, соціальну та освітню складові, спрямовується на раннє виявлення та профілактику порушень розвитку у дітей, поліпшення їх розвитку, підвищення якості життя, супровід і підтримку сімей з дітьми віком до чотирьох років, які мають порушення розвитку або в яких існує ризик виникнення таких порушень.

Раннє втручання є всесвітньо визнаною послугою, отримання якої максимально збільшує шанси дітей на реалізацію власного потенціалу, дає змогу максимально ефективно використовувати потенціал сім’ї для розвитку дитини та її підготовки до здобуття освіти в закладах освіти. Крім того, зазначеною послугою забезпечуються потреби сім’ї у професійній психологічній допомозі, а також повноцінна участь членів сім’ї в житті суспільства.

В Одеському районі організовано Центри раннього втручання в Одесі (КНП №6, №2) ат Овідіополі і та кабінет у Красносільці, працює Обласний методичний центр Раннього втручання.

Перейти до вмісту