ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС ОДЕСЬКОЇ ОДА: ПИТАННЯ ДАМБИ ХАДЖИБЕЙСЬКОГО ЛИМАНУ ТА ВИРОБНИЦТВА МЕДИЧНОГО КИСНЮ

Сьогодні, 25 листопада, пройшло засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький. Участь у засіданні комісії взяв заступник голови Одеської РДА Ярослав Заворотний.

В ході засідання розглянуто два питання порядку денного.

Щодо аварійного стану дамби Хаджибейського лиману та визначення рівня можливої надзвичайної ситуації доповів Сергій Готко – директор Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської ОДА, який поінформував, що дамба вздовж автомобільної дороги загального користування державного значення М-28 Одеса-Южний до цього часу не визначена як гідроспоруда, не має балансоутримувача і перебуває у незадовільному технічному стані. Основною причиною, яка може призвести до руйнування дамби, за словами доповідача, є збільшення рівня води в лимані та, як наслідок, аварійний скид більше 600 млн куб м води в житлову та промислову зону Пересипу. При прориві дамби зона затоплення може становити 23 кв. км при найбільшій глибині затоплення до 2 м. Також доповідач повідомив щодо вже виконаних та подальших дій для вирішення цієї проблеми.

Про продовження виробництва медичного кисню АТ «Одеський припортовий завод» заслухали доповідь Олега Кузнєцова – начальника комерційного управління акціонерного товариства «Одеський припортовий завод».

У результаті розгляду питань комісією вирішено:

• Визнати аварійний стан дамби як загрозу виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру з утворенням хвилі прориву та катастрофічного затоплення, яка може набути державного рівня.

• Рекомендувати Одеській міській раді здійснити заходи щодо взяття на облік дамби Хаджибейського лиману, як безхазяйної, передачі її у комунальну власність та визначення її балансоутримувача.

• Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Одеської ОДА направити документи до ДСНС України для прийняття остаточного рішення Експертною комісією з визначення рівнів та класів надзвичайних ситуацій стосовно незадовільного стану дамби.

• Рекомендувати АТ «Одеський припортовий завод» продовжити виробництво медичного кисню протягом 10 днів із використанням резервного блоку розділення повітря та забезпечити його відвантаження за оновленим графіком, винятково для потреб медзакладів Одеської області.

Перейти до вмісту