ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ В ДП «МТП «ЧОРНОМОРСЬК» – ТЕМА РОБОЧОЇ НАРАДИ ПІД ГОЛОВУВАННЯМ ОЧІЛЬНИКА ОДЕСЬКОЇ РДА ЮРІЯ КРУКА

В рамках робочого візиту до міста Чорноморськ голова Одеської райдержадміністрації Юрій Крук спільно з заступником Одеської ОДА Олегом Муратовим провів робочу нараду з керівництвом ДП «МТП «Чорноморськ» , головами профсоюзів порту.

Згідно з порядком денним наради обговорили наступні питання:

  • погашення заборгованості зі сплати земельного податку ДП “МТП “Чорноморськ”, 
  • вирішення проблемних питань по передачі об’єктів соціальної інфраструктури з балансу ДП “МТП “Чорноморськ” на баланс Чорноморської міської ради
  • обговорення антикризових заходів щодо виводу ДП “МТП “Чорноморськ” із збиткового стану.

За останні звітні роки роботи ДП «МТП «Чорноморськ» має негативні фінансові результати через різке падіння обробки вантажів власними силами та засобами, передачу виробничих потужностей в оренду приватним компаніям (в оперуванні державного стивідора ДП «МТП «Чорноморськ» залишилось лише 30% загальної території), а також збільшенню кількості портових операторів, які здійснюють свою господарську діяльність в акваторії порту Чорноморськ. Фінансовий результат за 9 місяців 2021 року становить збитки 225 301 тис. грн.

За словами в.о. директора порту Олександра Попова починаючи с червня 2021 року, через відсутність обігових коштів  ДП «МТП «Чорноморськ» не має можливості забезпечити надходження до місцевого бюджету плати за землю у вигляді земельного податку в повному обсязі. На кінець листопаду  заборгованість складатиме 25 109 545,80 грн.

Присутній на нараді міський голова Василь Гуляєв зазначив: «Ненадходження коштів по сплаті за землю не дозволяє місту у повному обсязі виконувати соціальні зобов’язання прийняті бюджетом перед місцевою громадою, що є найважливішим питанням».

«У керівництва порту повинна бути дорожня карта, план дії, зрозумілий для трудового колективу, профсоюзу порту. Свого часу така карта була в порту, а саме Стратегічний план розвитку, в якому на базі аналізу поточної ситуації надавався план дій та фінансова модель реалізації плану» – зазначив Юрій Крук.

Тож мета наради – обговорення плану заходів з стабілізації фінансово-економічного стану ДП «МТП «Чорноморськ», який містить, в тому числі, питання  передачі непрофільних та соціальних активів до Чорноморської територіальної міської громади в особі Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

За підсумками наради з керівнивцтвом ДП “МТПЧ” узгодили терміни погашення заборгованісті з земельного податку перед містом та погодили передачу соціальних об’єктів порту на грудневій сесії Чорноморської міськради.

Перейти до вмісту