ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ЯК ІНСТРУМЕНТ НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

Цій тематиці було присвячено значну частину часу чергової розширеної апаратної наради Одеської районної державної адміністрації, яку за дорученням голови Одеської РДА Юрія Крука провела перший заступник голови Євгенія Абрамова.

Доповідачем з цього питання виступила Катерина Гладченко – начальник Управління з питань соціально-економічного розвитку територій.

За словами доповідача, середня номінальна заробітна плата одного штатного працівника підприємств, установ та організацій в Одеській області станом на червень 2021 року становила 12 842 грн, що у 2,14 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (6 000 грн). Серед регіонів України за рівнем заробітної плати у серпні Одещина займала 11 місце, що становило 88,3 % від середнього рівня заробітної плати по країні.

Що ж стосується підприємств району, то серед 5 679 підприємств (без урахування м. Одеса), 1 213 з них (21,3 %) – мають середню заробітну плату нижче 6 тис грн, тобто таку, що не відповідає мінімальним гарантіям з оплати праці. При цьому в проєкті державного бюджету на 2022 рік передбачено нові соціальні стандарти, де мінімальна заробітна плата з 1 січня становитиме 6 тис. 500 грн, а з 1 жовтня – 6 тис. 700 грн.

У розрізі громад, згідно з доповіддю, в Авангардівській селищній, Дачненській, Яськівській та Визирській сільських й Чорноморській та Южненській міських територіальних громадах – середня заробітна плата вища, ніж по області. Найнижчі показники серед таких громад району: Таїровській селищній, Великодальницькій,

Вигодянській, Нерубайській та Красносільській сільських.

Відповідно до інформації, наданої доповідачем, серед районів Одеської області найбільша питома вага кількості працівників, яким своєчасно не було виплачено заробітну плату, зафіксована саме в Одеському районі (46,5 % від загальної кількості), а питома вага суми заборгованості по заробітній платі на підприємствах Одеського району становить 36,6 %.

В ході доповіді начальник Управління зазначила, що у листопаді 2021 року повністю погашена заборгованість з виплати заробітної плати: ПРАТ «АРТК «Глас» (38,0 тис. грн), Одеська міська ТГ; ТРК «Одесса-Плюс» (17,5 тис. грн), Одеська міська ТГ. На комунальних підприємствах заборгованість з виплати заробітної плати становить 5,68 млн грн або 21,8 % загальної суми заборгованості, у т.ч.:

Одеська міська ТГ

● КНП «Одеська обласна клінічна стоматологічна поліклініка»

(Одеської обласної ради) – 1,19 млн грн.

● КП «Одескомунтранс» (Одеської міської ТГ) – 0,52 млн грн.

● КП «Одесаоблфарм» (Одеської облради) – 64 тис. грн.

Біляївська міська ТГ

● КНП «Багатопрофільна лікарня «Біляївської міської ради» – 2,97 млн грн.

● КП «Лікарняна аптека» (Одеської райради) – 0,93 млн грн.

На підприємствах інших форм власності, за словами доповідача, заборгованість з виплати заробітної плати становить 19,15 млн грн або 73,6 % загальної суми заборгованості, у т.ч.:

Овідіопольська селищна ТГ

● ТОВ «ВЕКТОР ОЙЛ ТРЕЙД» – 2,39 млн грн.

● ТОВ «ВІ ДЖИ ТРЕЙД» – 0,36 млн грн.

Чорноморська міська ТГ

● ТОВ «ЄВРОПІАН АГРОІНВЕСТМЕНТ ЮКРЕЙН» (банкрути) – 9,4 млн грн.

● ТОВ «УКРКАВА» (банкрути) – 0,94 млн грн.

Одеська міська ТГ

● ПП виробничо-комерційна фірма «Мікромегас» – 4,1 млн грн.

● ТОВ «Продовольча компанія АМ» – 0,16 млн грн.

● ТОВ «Родіна» – 0,53 млн грн.

● ТОВ «Чорноморські авіалінії» – 0,52 млн грн.

● ТОВ «САБ-комодітіс» – 0,76 млн грн.

Доповідач закцентувала увагу на тому, що погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами Одеського району в розмірі 26,03 млн грн дозволить поповнити місцеві бюджети на 3,1 млн грн, зокрема:

● бюджет Одеської міської ТГ – на 1,1 млн грн,

● бюджет Чорноморської міської ТГ – на 1,2 млн грн,

● бюджет Біляївської міської ТГ – на 0,5 млн грн,

● бюджет Овідіопольської селищної ТГ – на 0,4 млн грн.

В рамках цієї теми розглянуто й питання дотримання законодавства про працю, а саме легалізації заробітної плати та легалізації робочих місць.

Перейти до вмісту