ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС ОДЕСЬКОЇ РДА

Голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук провів засідання  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. До порядку денного засідання були включені особливо актуальні питання перед початком нового навчального року. 

Про виконання вимог санітарно-гігієнічних норм та забезпечення протипожежного захисту закладів освіти Одеського району у 2021-2022 навчальному році доповів Віталій Лозов – в.о. начальника управління соціально-гуманітарного розвитку Одеської райдержадміністрації, який повідомив, що загальна кількість учасників навчально-виховного процесу у закладах освіти району станом на початок навчального року складає 189567 осіб, з них: учнів загальноосвітніх навчальних закладів – 146260 осіб, вихованців дошкільних навчальних закладів – 36837 осіб, працівників закладів освіти – 5557 осіб, працівників дошкільних навчальних закладів – 913.

Характерною для закладів освіти є проблема зношеності обладнання, відсутності або несправності автоматичних систем пожежної сигналізації та оповіщення населення. Більшість закладів освіти розташовані у старих будівлях, де проектною документацією не передбачено наявність автоматичних систем пожежної сигналізації, а електричні мережі не були розраховані на високі навантаження із застосуванням новітнього технологічного обладнання для харчоблоків та комп’ютерної техніки під час освітнього процесу.

За словами доповідача, відділом освіти, культури, молоді та спорту Одеської РДА, Департаментом освіти і науки облдержадміністрації, територіальними органами управління освітою систематично проводяться заходи щодо забезпечення протипожежного захистy в освітніх установах, зокрема: здійснюються профілактичні oгляди та планово-попереджувальні ремонти електрообладнання та електромереж, усуваються порушення, які можуть призвести до пожежі; практично відпрацьовуються плани евакуації здобувачів та працівників закладів освіти при виникненні пожежі; видані накази «Про організацію пожежної безпеки», «Пpо призначення відповідальних за збереження життя і здоров’я здобувачів освіти під час освітнього процесу, стан пожежної безпеки в кабінетах, класах, майстернях, лабораторіях, за забезпечення справності систем водопостачання, опалення, електроустановок, електромереж та електрообладнання» тощо. В ході виступу доповідач наголосив, що найбільше занепокоєння викликає ситуація, яка склалась у Біляївській міській раді, де з 18 закладів освіти – 14 не обладнано системою протипожежної безпеки. Також відмітив ряд територіальних громад, у яких заклади освіти повністю обладнані системами протипожежного захисту:  Авангардівська, Овідіопольська, Чорноморська міська та Фонтанська громади.

Що ж стосується забезпечення санітарно-гігієнічних норм в закладах освіти, то Віталій Лозов пояснив, що пріоритетними є наступні напрямки: модернізація харчоблоків та забезпечення корисним і здоровим харчуванням дітей, профілактика сезонних вірусних захворювань, у тому числі карантинних  заходів, спрямованих на протидію поширенню COVID-19.

Наступним питанням, яке розглянули члени комісії, було щодо зовнішнього протипожежного водопостачання до територіальних громад району та стан проїздів і під’їздів для пожежно-рятувальної техніки на території садибної та дачної забудови, їх відповідність вимогам керівних документів.

З цього питання доповідав Микола Федькалов – начальник 7-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України в Одеської області підполковник  служби цивільного захисту, який зазначив, що за поточний період 2021 року в Одеському районі (крім м. Одеса) підрозділи вищевказаного загону залучались 986 раз, з яких 606 пожеж, якими нанесено побічний збиток понад 45 млн грн, при гасінні пожеж врятовано матеріальні цінності на суму понад 18 млн грн та внаслідок яких загинуло 20 осіб. Також доповідач наголосив на недостатньому рівні забезпечення джерелами зовнішнього протипожежного водопостачання у ряді тергромад району, зокрема Фонтанській, Біляївській, Яськівській. 

В результаті розгляду всіх питань комісії прийняла рішення про наступне. Зокрема:

  • рекомендувати головам територіальних громад Одеського району   забезпечити у повному обсязі вжиття заходів протипожежної безпеки у відповідних закладах освіти, передбачивши їх фінансування при формуванні бюджету на 2022 рік, у тому числі за рахунок невикористаної минулорічної освітньої субвенції.
  • рекомендувати виконкомам міських, селищних, сільських рад Одеського району забезпечити контроль та неухильне дотримання карантинних обмежень, введених через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні.
  • рекомендувати головам територіальних громад активізувати роботу у напрямку вакцинації відCОVID-19 працівників закладів освіти.
  • Одеському районному Управлінню ДСНС України  в Одеській області вжити невідкладних заходів щодо приведення протипожежного водопостачання на об’єктах господарювання  району незалежно від форм власності у відповідність до вимог керівних документів.

Перейти до вмісту