ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ДАМБИ ХАДЖИБЕЙСЬКОГО ЛИМАНУ: ГОСТРО ТА АКТУАЛЬНО


Обговоренню питання поточної ситуації та подальших заходів з ремонту та укріплення гідротехнічної споруди – дамби Хаджибейського лиману було присвячене позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке пройшло під головуванням Міністра розвитку громад та територій, першого заступника голови Державної комісії Олексія Чернишова. Участь у заході взяли в.о. голови Одеської районної державної адміністрації Євгенія Абрамова та заступник голови Одеської райдержадміністрації Ярослав Заворотній.

Прорив дамби на Хаджибейському лимані можливий і вірогідний у період паводків та тривалих дощів, а також у весняний період під час таяння снігу. При цьому може виникнути значна зона затоплення (до 23 кв км) при найбільшій глибині затоплення до 2-ох метрів. Потенційна небезпека загрожує північній та центральній частині міста з кількістю населення понад 500 тис осіб.

За результатами засідання вирішено:

  1. Провести обстеження з метою визначення її технічного стану та подальших заходів щодо її ремонту і укріплення, результати проведеного обстеження надати Мінрегіону. Розробити новий робочий проект «Першочергові заходи з капітального ремонту та стабілізації стану аварійних ділянок дамби Хаджибейського лиману у м. Одесі» або, з метою економії часу, внести коригування в існуючий проект.
  2. Одеській облдержадміністрації разом з Мінрегіоном, Мінекономіки, Мінфіном вжити заходів щодо виділення коштів резервного фонду бюджетуна виконання комплексу робіт з ремонту і укріплення дамби.
  3. Визначити балансоутримувача споруди та її статусу, долучити представників Мінюсту для цього процесу.
    За словами головуючого Олексія Чернишова, всі прийняті рішення термінові до виконання.
Перейти до вмісту