В ОДЕСІ ВІДБУВСЯ XVI УКРАЇНСЬКИЙ МУНІЦИПАЛЬНИЙ ФОРУМ

В Одесі відбувся  XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування. 

Форум є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, децентралізації, відкритого врядування, підтримки економічного розвитку громад, енергозбереження та реформування ЖКГ тощо. 

Голова Асоціації міст України (АМУ) мер Києва Віталій Кличко, який відкрив Форум, зазначив: “Сьогодні в нас тут – майданчик для обговорення найгостріших питань та напрацювання спільної позиції щодо розвитку місцевого самоврядування. Щодо вдосконалення законодавчої бази для розв’язання конкретних проблем територіальних громад. Готуючись до «Дня Діалогу», Асоціація міст зібрала найбільш проблемні питання громад. Пропозиції щодо їх вирішення ми передали відповідним органам державної влади”

Він зауважив, що парламент ухвалив низку важливих законів для розвитку місцевого самоврядування. Але громадам, уряду та парламенту – всім разом – є ще над чим попрацювати. Адже багато законодавчих ініціатив іще потребують розгляду та схвалення.

До Дня діалогу в рамках Українського муніципального форуму долучився Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, якй перебував з триденним робочим візитом на Одещині.

Дмитро Разумков відмітив важливість діалогу як шляху до вирішення багатьох питань. В своії промові він торкнувся проблемних питань  тарифів, звернув увагу на важливе питання спроможності громад та висловив сподівання на завершення реформи децентралізації. «Сьогодні нас турбує завершення цієї реформи, що можливо після прийняття змін до Конституції». Відповідний законопроєкт, який напрацьовує профільний парламентський Комітет, з’явиться найближчим часом. Але цей законопроєкт має відображати позицію, узгоджену з органами місцевого самоврядування, адже саме на їх рівень передаються ресурси і відповідальність.

Насамкінець Дмитро Разумков сказав: «Звертаюся до усіх напередодні осені і опалювального сезону – як до депутатів Верховної Ради, так і до депутатів місцевих рад – у цьому питанні не може бути політики. Закликаю чесно і якісно працювати усіх, кожного на своїй позиції!» та побажав усім учасникам Форуму плідної роботи і гарних рішень.

Також з вітальним словом до учасників звернувся заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Андрей Хорват: «Сьогоднішній День Діалогу – це унікальна платформа для обміну та обговорення наступних кроків місцевого самоврядування та відповідних реформ регіональної політики, їх зв’язку з іншими секторами: охороною здоров’я, освітою, територіальним плануванням, соціальними службами».

Форум зібрав понад 500 учасників: голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери Асоціації міст України.

Серед гостей  – Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов.

Перейти до вмісту