РЕГІОНИ УКРАЇНИ ОТРИМАЮТЬ НОВИЙ ПРАКТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ СОЦІАЛЬНОГО СПРЯМУВАННЯ

Наступного тижня Україна ратифікує нову угоду “Програма з відновлення України” з Європейським інвестиційним банком.

Презентацію додаткових можливостей, які відкриває ця Програма для окремих регіонів, в рамках селекторної наради провів заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря .

Програма охоплює східні регіони України та громади областей, в яких зафіксовані внутрішньо переміщені особи, та які несуть в зв’язку з цим додаткове навантаження на соціальну інфраструктуру – Одеську, Київську, Дніпропетровську, Запорізьку, Полтавську. Херсонську, Харківську і частково Миколаївську області.

Визначені і пріоритети Програми, яка передбачає нове будівництво, комплексну реконструкцію, капітальний ремонт:

  • Відновлення та будівництво громадських будівель (лікарень, шкіл, садочків, об’єкти спортивної інфраструктури, об’єкти культури, ЦНАПи, центри безпеки тощо;
  • Відновлення та реконструкція міської транспортної інфраструктури
  • Відновлення, модернізація та будівництво житлової інфраструктури – соціального житла для внутрішньо переміщених осіб.

Програма передбачає фінансування проєктів вартістю від 15 млн. грн. до 150 млн грн. (max 5 млн €), об’єктів комунальної або державної власності. В зоні до 25 км до «лінії розмежування» допускаються лише проєкти соціального спрямування вартістю не більше 1 млн €.

До оцінювання будуть допускатись проєкти, які вже мають актуальну затверджену проєктну документацію та мають оптимальне співвідношення ціни та якості при здійсненні технічних та економічних розрахунків.

Що важливо, на відміну від багатьох інших міжнародних фінансових угод, це не кредит, а безповоротна фінансова допомога органам місцевого самоврядування, на чому наголосив Міністр Олексій Чернишов.

Замовниками проєктів можуть бути органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Перейти до вмісту