Голова Одеської РДА Юрій Крук взяв участь у селекторній нараді

Голова Одеської райдержадміністрації Юрій Крук взяв участь у селекторній нараді, яка пройшла в режимі онлайн, з головами інших райдержадміністрацій області, районних рад і територіальних громад. Провів нараду голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.
До порядку денного були включені важливі питання, що стосуються різних сфер.
Про підготовку до нового 2021-2020 навчального року доповідав директор Департаменту освіти і науки Одеської облдержадміністрації Олександр Лончак. За словами доповідача, пандемія, спричинена коронавірусною хворобою, внесла корективи у його перебіг і вимагає жорсткого дотримання карантинних вимог в подальшому та запровадження змішаної або дистанційної форм навчання, що потребує достатнього забезпечення викладачів ноутбуками (на це спрямовані кошти державної субвенції у розмірі 64 млн грн), а також широкосмугового доступу до швидкісного інтернету (не менш 100 Мбіт/с) у сільській місцевості, на що також спрямовані кошти відповідної державної субвенції.
Окремим напрямком розвитку загальної середньої освіти у регіоні продовжує залишатись реалізація загальнодержавної реформи «Нова українська школа», в рамках якої на придбання сучасних меблів, засобів навчання та обладнання передбачено понад 81 млн грн. Не менш важливим лишається питання і реформування шкільного харчування, що передбачає встановлення нового технологічного обладнання у харчоблоках (на суму 25,9 млн грн) та проведення їх ремонту (на суму 20,7 млн грн). Проведення зазначених заходів можливе за умови співфінансування: співвідношення місцевих бюджетів до освітньої субвенції складає 10 % до 90 % при чисельності населення територіальної громади менше 40 тисяч осіб та 30 % до 70 % при чисельності населення територіальної громади понад 40 тисяч осіб.
Наступним питанням порядку денного стосувалось здійснення державної регуляторної політики та проведення дерегуляції у сфері господарської діяльності на місцевому рівні. Зокрема, в умовах адміністративно-територіальної реформи й децентралізації, що тривають, та прийдешньої земельної реформи вкрай актуальними є новації Законів України № 711-ІХ від 17.06.2020 та № 1423-ІХ від 28.04.2020 стосовно планування використання земель, вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, щодо яких учасників наради поінформував керівник ГО «Одеська обласна асоціація роботодавців підприємств землеустрою України» Сергій Салієнко.
Основний зміст вказаних нормативних положень – поєднання принципів містобудівної та землевпорядної документації, впорядкування чинної практики та спрощення певних процедур за напрямками: розпорядження землями за межами населених пунктів; порядок безоплатної приватизації; створення детальних планів території в межах та за межами територіальних громад; зміна угідь земельної ділянки; реєстрація земельних ділянок за принципом екстериторіальності; зміна розміру прибережних захисних смуг в межах населених пунктів; встановлення меж територіальних громад; державний контроль за використанням та охороною земель; визначення та зміна цільового призначення земельних ділянок.
Останнім питанням, що розглядалося на селекторній нараді було щодо забезпечення житлом за рахунок коштів субвенції з державного бюджету дітей-сиріт та деяких категорій громадян (учасників АТО, ВПЛ, воїнів-інтернаціоналістів). Попри соціальну вагомість та актуальність цього питання, на даний момент цільову державну субвенцію по Одеській області використано лише на 27 %. В повному обсязі зазначені кошти використали лише 7 територіальних громад; менше 50 % використання – ще у 7-ми територіальних громадах. Серед громад новостворених районів більше всього не використало кошти у цьому напрямку в Одеському районі – 10 громад та у Білгород-Дністровському – 6 громад.
За результатами наради надано відповідні доручення.

Перейти до вмісту