#Безбарєрність

💻 Один із найпростіших способів зробити захід безпечним – провести його онлайн.

Міжвідомча нарада чи обговорення перспективного контракту, презентація книги або студентський семінар: кожен варіант вже став нормою сучасного суспільства. Утім організатори будь-якої події мають зробити її безбар’єрною і доступною, подбавши про комфорт абсолютно кожного з учасників.

📚 Допоможе у цьому «Гайд без бар’єрних подій», створений у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська «Без бар’єрів». Підготовці та проведенню онлайн-заходів у ньому присвячений окремий розділ, якій враховує нюанси та труднощі, що можуть виникнути у людей з порушеннями слуху, зору чи будь-якими іншими порушеннями.

Зручним для усіх буде проведення заходу на вебсайті або платформі, що відповідають стандартам доступності WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Це забезпечить легкість у навігації й використанні вебсторінок та інтерфейсів користувача.

🦻 Слід подбати, щоб люди з порушеннями слуху мали нагоду отримати транскрипції аудіоматеріалів. Наприклад, підготувати письмову версію виступів спікерів або скористатися послугами автоматичної трансформації мовлення у текст. А для відеороликів завчасно додати переклад жестовою мовою та субтитри.

🕶️ Учасникам з порушеннями зору необхідно забезпечити різносторонню візуальну підтримку: контрастні кольори та чіткий шрифт на вебсторінках, альтернативні тексти для зображень, графіків і презентацій. І обов’язково переконатися, що онлайн-захід можна переглядати з використанням технологій допомоги – скрінрідерів, плагінів для зміни розміру шрифту тощо.

Важливим етапом підготовки онлайн-заходу є тестування. Треба не тільки перевірити функціональність субтитрів, транскрипції чи альтернативних текстів, а й запропонувати можливість зворотного зв’язку, щоб люди могли повідомляти про проблеми та необхідність додаткової підтримки.

📕 «Гайд безбар’єрних подій» можна завантажити у форматі книги – https://bit.ly/4diKCbJ або користуватися як розділом «Довідника безбар’єрності» – https://bit.ly/3wdrgnO

Проєкт реалізується ГО Безбар’єрність за підтримки спільноти «Бізнес без бар’єрів», зокрема компанії Група ДТЕК, у співпраці з командою київського проєкту Кураж.

Ілюстрація: Валерія Борисенко

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree

#бізнесбезбарєрів

Перейти до вмісту