Начальник Одеської РВА Юрій Крук з робочим візитом відвідав Чорноморську селищну раду, де нещодавно, внаслідок чергової атаки рф, вибуховою хвилею після збиття повітряних цілей, були пошкоджені ряд житлових будинків

«Голова громади Сергій Удалов поінформував, що одразу на місце події здійснила виїзд робоча комісія з обстеження пошкоджених об’єктів, яка збирає відповідні заяви від мешканців квартир на надання матеріальної допомоги. Попередня оцінка збитків – майже 5 мільйонів гривень. Нині для постраждалих мешканців надані необхідні будматеріали і на місці вже розпочато ремонтні роботи. Приблизно 700 віконних рам і дверей треба відновити. Працюють комунальники, які допомагають перекривати вікна плівкою» – сказав Юрій Крук.

Також Начальник Одеської РВА перевірив стан укриттів на території громади. 19 мільйонів гривень – саме стільки в минулому, 2022 році, виділено з бюджету Чорноморської селищної ради, на проведення ремонту та облаштування укриттів у підвальних приміщеннях, розташованих у місцевих багатоповерхівках. Ще 8 мільйонів надійшло на ці роботи цьогоріч. До кінця року, зазначає голова Чорноморської селищної ради Сергій Удалов, заплановано додатково направити на ці роботи ще близько 20 мільйонів гривень з бюджету громади.

«Середня площа одного сховища – майже 300 м2. Загалом, наразі, площа усіх відремонтованих та оснащених укриттів по громаді складає більше 2500 м2. Підвальні приміщення – це комунальна власність громади і всі вони утримуються на балансі нашого ЖКГ. У приміщеннях 8 підвалів вже проведений ремонт, вони облаштовані та визнані комісією придатними для використання, як найпростіше укриття. Ще по одному укриттю є в Чорноморському ліцеї та селищному Будинку культури. На сьогодні ще у 5 житлових будинках проводиться ремонт та облаштування підвальних приміщень під укриття. Всі роботи будуть завершені в цьому році» – говорить голова Чорноморської селищної ради Сергій Удалов.

Всі укриття мають два виходи, в них встановлені булер’яни, які працюють на дровах з відповідним вентиляційним виводом, є вода, проведене електропостачання, функціонує система вентиляції, наявні засоби первинного пожежогасіння, є санітарні кімнати, меблі, аптечки первинної медичної допомоги, генератори, радіоприймачі, забезпечено безперебійну подачу інтернету.

«Те, що ми сьогодні побачили – потужно вирізняє Чорноморську селищну раду в плані ефективного підходу до забезпечення належних умовах для укриття населення в період повітряних атак ворога. Тут ця робота виконується зразково. Ми відвідали з десяток укриттів і пересвідчились, що всі вони якісно оснащені, відкриті та доступні цілодобово для населення. Я вважаю, що досвід роботи Чорноморської селищної громади в цьому напрямку є взірцевим і головам інших громад треба брати його на озброєння. Коли є бажання – руки роботи не бояться. І це говорить про те, що тут голова громади мудро переймається питаннями життєдіяльності громади з урахуванням безпекових вимог. На жаль, в Одеському районі, наразі ще 33% укриттів знаходяться в неналежному стані і не придатні для використання. Тому головам громад є над чим працювати! Всі укриття, незалежно від того у чиїй вони власності мають бути відремонтовані та облаштовані відповідно до усіх вимог з безперешкодним доступом до них усіх громадян. Нагадаю, що Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони, яке передбачає, зокрема, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за неналежне утримання укриттів» – наголосив Начальник Одеської РВА Юрій Крук.

Перейти до вмісту