Не провокуйте пожежі в екосистемах!

Протягом пʼяти місяців 2023 року на території Одеського району зареєстровано 729 пожеж, з них 76 випадків спалювання сухої рослинності, якими нанесено збитки на суму 16 мільйонів 585 813 грн.


З настанням сухої вітряної погоди, підвищеною температурою повітря підвищується пожежна небезпека. В зв’язку з цим пожежонебезпечний період-2023 розпочато!!! Не зважаючи на це, населення територіальної громади продовжує масово спалювати суху траву, листя на угіддях, очерет на болотах. На виробничих територіях, уздовж транспортних магістралей та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць і не усвідомлюють яку шкоду несуть навколишньому середовищу.


Зважаючи на невтішну статистику на території України пожежі в екосистемах продовжують збільшуватись. Протягом тижня в Одеській області рятувальниками ліквідовано близько 100 пожеж на відкритих територіях.


Відтепер інспектори наділені повноваженнями складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення за статтями 77 та 77-1 КУпАП, що встановлюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків.


Нагадуємо, що згідно ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста (1530) до двохсот сімдесяти (1590) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб – від двохсот сімдесяти (4590) до дев’ятисот (15300) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти (4590) до дев’ятисот (15300) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб – від шістсот тридцяти (10710) до однієї тисячі восьмисот (30600) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060) до трьохсот шістдесяти (6120) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від дев’ятисот (15300) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Спалювання сухої рослинності створює загрозу життю людей, призводить до значної шкоди довкіллю (забруднення атмосферного повітря, зникнення рідкісних видів рослин, загибель комах тощо). При згорянні рослинних залишків у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря

Перейти до вмісту