Від нарощування об`єму цифровізації, в Одеській області, всі виграють!

Сучасний світ дуже стрімко розвивається під впливом інновацій у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Управління державою, містами і громадами, комунікація влади і мешканців все більше здійснюється з використанням цих технологій.

За показником щодо підвищення рівня цифрової грамотності населення, Одещина входить до п’ятірки лідерів серед усіх областей України

Про послуги онлайн, відкриття ЦНАП у віддалених громадах області і доступ до освіти онлайн розповідає Начальник Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Одеської ОВА Станіслав Ніколайчук.

Команда наших спеціалістів прагнула, навіть в умовах воєнного стану, зробити так, щоб послуги на місцях всі отримували однаково якісно та швидко. Тому що в Одесі будь-яку послугу можна отримати значно швидше та простіше, ніж у маленькому селищі. Найкраще послуги з цифровізації вдалось запровадити у Чорноморській, Балтській та Южненській міських громадах, Шабівській і Біляївській громадах.

Запускаючи, наприклад, «єМалятко» в обласному центрі, ми не просто спускали тим самим в регіон таку можливість: ми ставили завдання кожній громаді відпрацьовувати цей процес у себе. І як результат – цю комплексну послугу запроваджено у всіх ЦНАП, закладах охорони здоров’я та у відділах державної реєстрації актів цивільного стану.

Ще один важливий факт, що станом на 2023-й рік, 100% ЦНАП Одеської області підключено до системи онлайн моніторингу та оцінки якості послуг Порталу Дія.

Минулого року створено 12 нових центрів надання адміністративних послуг в Недубайській, Дачненській, Дальницькій, Вигодянській, Великодальницькій, Маяківській громадах Одеського району, Лиманській – Роздільнянського району, Мологівській та Кароліно-Бугазькій – в Білгород-Дністровському районі, Зеленогірській – Подільського району, Городненській та Павлівській Болградського району. Тепер в Одеській області функціонують 72 ЦНАП. В кожному з них впроваджено електронну чергу, завдяки якій жителі громад можуть попередньо записатися на прийом до ЦНАП, а в 66 запровадили надання через ЦНАП усіх обов’язкових послуг. Спільно з районними адміністраціями, міським радами та громадами в селах і селищах, команда Управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Одеської ОВА працювала над тим, щоб допомогти перевести послуги в онлайн. Але не просто відцифровувати та надавати їх онлайн, а зробити послуги максимально автоматичними та зручними. Щоб люди не приносили купу документів, не робили скан-копії та заливали документи на сайт, а так, щоб після ідентифікації у ЦНАПі, вони змогли отримати будь-яку послугу в кілька кліків.

З метою отримання статусу внутрішньо-переміщеної особи центрами надання адміністративних послуг забезпечено прийом документів на оформлення і видачу довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та питання щодо виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

До широкосмугового доступу до Інтернету, зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с підключено 562 школи в області (88%) і 524 дитячих садочки (93%) .

Паралельно з підключенням шкіл та дитячих садочків, нашими спеціалістами надавалась допомога в роботі з підключення укриттів до інтернету з наявністю WiFi: на сьогодні облаштовано та підключено 341 школу, 155 дитячих садків та 84 укриття в закладах охорони здоров’я.

Спільно з Громадською організацією «Українське місто» створено інформаційний портал для внутрішньо переміщених осіб https://ukrainian.city/oblast/odeska . Цей єдиний ресурс акумулює усю необхідну інформацію для ВПО – проживання, працевлаштування, охорона здоров’я та інші питання, що оновлюється профільними структурними підрозділами облдержадміністрації.

Триває співпраця Одеської ОВА з Фондом Східна Європа в рамках реалізації програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP)». Зокрема, в таких громадах Одеської області, як Кароліно-Бугазька, Кілійська, Красносільська, Нерубайська, Овідіопольська, Суворовська, Теплодарська, Чорноморська, Южненська, Балтська, Білгород-Дністровська та Визирська найбільш активно впроваджуються інструменти електронної демократії.

За підтримки наших міжнародних партнерських організацій, за сприяння Одеської ОВА, райдержадміністрації, громади та низка стратегічно–важливих державних і комунальних установ Одещини отримала 40 дизельних генераторів від Проекту UCBI – III «Зміцнення громадської довіри» (USAID Ukraine).

Цифровізація — це, по-перше, можливість розвиватися і доступ до освіти онлайн. По-друге, це ефективні управлінські рішення для обласної влади, залучення інвестицій і розуміння того, що відбувається у країні. Це оптимізація виплат там, де не потрібно витрачати гроші, і збільшення там, де потрібно. І взагалі це зручність отримання послуг, де людям не потрібно давати хабарі та витрачати свій час. Від нарощування об’єму цифровізації, зрештою, в Одеській області всі виграють!

Перейти до вмісту