У 2022 році внутрішнім переселенцям було видано 336 пільгових кредитів на придбання квартир

Сім’ї з-поміж внутрішньо переміщених осіб вже отримали 572 пільгових іпотечних кредити на придбання житла, з них 336 – видано у 2022 році за результатами 9 незалежних відборів. Загальна сума виданих кредитів складає понад 766 млн гривень. 

Надання пільгових кредитів реалізується в межах спільного проекту Мінреінтеграції та Держмолодьжитла. Так, програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» стартувала у 2021 році, була призупинена з початком повномасштабного вторгнення росії й поновилася у серпні 2022 року.

У 2022 році був виданий ювілейний – 500-й кредит. Його оформила молода родина із Севастополя. Можливість придбати квартиру у столиці на найбільш вигідних в Україні умовах сім’я отримала за результатами одного із незалежних відборів.

Так, кредити надаються на строк до 30 років (раніше 20 років) під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла 52,5 кв. м на особу чи сім’ю з двох осіб і додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Також громадяни отримали можливість обирати собі житло, яке реконструйовано не більше ніж 35 років тому (раніше 25 років).

Крім того, право на участь у програмі з’явилося у тих осіб, які мають житло на території громад, де тривають воєнні дії або які перебувають у тимчасовій окупації.

Перейти до вмісту