АЛЬБОМІ БЕЗБАР’ЄРНИХ РІШЕНЬ – НОВИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ АРХІТЕКТОРІВ, БУДІВЕЛЬНИКІВ, ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ

За статистикою, до 50% українців мають проблеми з мобільністю. Більшість (30-40%) – це люди старшого віку, 10-12% – люди з інвалідністю. Ще близько 1,5% – люди, які наразі хворіють, 2% – вагітні та батьки з візочками. Тобто можна точно сказати: періодично ми всі буваємо маломобільними – коли досягаємо певного віку, навантажені, йдемо з дитиною, погано почуваємося та просто втомлені. Отже, всім нам потрібна максимально комфортна інфраструктура – під’їзди, тротуари, зупинки.

Про все це, готове до втілення, йтиметься в Альбомі безбар’єрних рішень – новому посібнику для архітекторів, будівельників, держслужбовців, усіх, хто хоче й може перетворювати навколишній простір на безбар’єрний.

Над Альбомом спільно працюють експерти з будівництва, громадські активісти й ті, кому ці зміни адресовані – громадяни з малою мобільністю.

Тому перший розділ Альбому не тільки про архітектуру, а й про психологію. Бо правильний простір починається з цінностей – із розуміння того, що всім нам, із розмаїттям наших фізичних станів, потрібне однаково зручне середовище.

Тут зібрані вимоги до висоти поручнів та сходів, пандусів, освітлення біля входу в будинок. Є приклади оптимальних рішень зі світового досвіду, зручна система посилань на державні будівельні норми та стандарти до кожної архітектурної розробки.

Дякую тим, хто вкладає свою працю в цей важливий посібник. Міністерству розвитку громад та територій України Мінрегіон, Громадській організації «Безбар’єрність», німецький урядовій компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH GIZ Ukraine, власне розробнику – урбан-бюро Big City Lab.

Наступні розділи каталогу розкажуть, якою має бути доступна вулична інфраструктура, громадські простори та споруди.

Одразу зазначу, що в нашого Альбому – відкритий код. Тобто кожен, хто має пропозиції, може долучитися. Приєднуйтеся – нехай бар’єрів стає менше завдяки вам!

Джерело: https://www.facebook.com/olenazelenska.official

Перейти до вмісту