КОЛЕГІЯ ОДЕСЬКОЇ ОДА: ВИКОНАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ, ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ, ЗАЛІСЕННЯ ОБЛАСТІ ТА ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук взяв участь у колегії Одеської облдержадміністрації, яку провів її очільник Сергій Гриневецький.

Згідно з порядком денним, члени колегії розглянули низку питань.

Про підсумки виконання місцевих бюджетів Одеської області за 9 місяців 2021 року доповіла Марина Зінченко – директор Департаменту фінансів облдержадміністрації.

За словами доповідача, місцеві бюджети Одеської області складають близько 6 % місцевих бюджетів України. Загальний обсяг місцевих бюджетів за 9 місяців поточного року з урахування міжбюджетних трансфертів становить 23 239,1 млн грн, у тому числі податки та збори – 15 702,2 млн грн (67,6 % від загального обсягу), міжбюджетні трансферти – 7 536,9 млн грн (32,4 % від загального обсягу). Серед іншого доповідач вказала громади, що входять до складу Одеського району, у розрізі найбільших обсягів додаткових коштів від перевиконання: Одеська – 104,5 млн грн, Южненська – 29,7 млн грн, Великодолинська – 13,1 млн грн, Таїрівська – 11,6 млн грн, Авангардівська – 11,2 млн грн, Фонтанська – 8,9 млн грн.

Одним із основних бюджетоутворюючих джерел місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб (ПДФО), його питома вага в загальному фонді складає 58,6 %.

В свою чергу на формування ПДФО впливає рівень середньомісячної заробітної плати, що за статистичними даними по області становить 11 979 грн, це на 1 625 грн менше середньої по Україні. Серед громад Одеського району з найвищим рівнем середньомісячної заробітної плати штатних працівників: Визирська – 22 140 грн та Южненська – 21 115 грн.

Загальний фонд місцевих бюджетів на 15,1 % наповнює плата за землю, якої надійшло 2 261,6 млн грн. Серед проблем, які вплинули на надходження плати за землю до місцевих бюджетів, доповідач, зокрема вказала встановлення органами місцевого самоврядування ставок земельного податку на дуже низькому рівні, що спричинило втрату близько 538 млн грн.

За словами директора профільного Департаменту, питома вага єдиного податку (надійшло 1 935,0 млн грн) у загальному фонді місцевих бюджетів складає 13 %. Питома вага на нерухоме майно в загальному фонді складає 3,3 %, його надійшло — 493,6 млн грн, з темпом росту до відповідного періоду минулого року 141,6 %. Основною проблемою наповнення бюджетів цим видом податку є заниження ставок для об’єктів нежитлової нерухомості місцевими радами. В ході доповіді було надано інформацію також і про виконання видаткової частини.

Про стан підвищення заробітної плати та легалізації зайнятості населення в розрізі кожного з районів області доповів Дмитро Радулов – директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування обласної держадміністрації, який відзначив позитивну динаміку у третьому кварталі щодо рівня середньомісячної заробітної плати більше 10 000 грн саме в громадах Одеського району.

Про стан реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми в Одеській області доповіла Тетяна Дементьєва – директор Департаменту соціальної та сімейної політики обласної держадміністрації, яка поінформувала про діяльність Департаменту у вказаній тематиці та як на законодавчому рівні вона регулюється. Також було зазначено, що є необхідність створення координаційних рад як дієвого інструменту у боротьбі з торгівлею людьми та протидії інших негативних проявів у суспільстві.

Наприкінці засідання члени колегії заслухали доповідь начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Володимира Домікана, який поінформував, що загальна площа лісового фонду області становить 223 тис. гектар в тому числі підприємств лісового господарства – 140,3 тис. га.

Лісистість області становить 6,2 %, при тому, що науково обґрунтована лісистість – 9 %. З метою досягнення цього показника та в рамках виконання екологічної ініціативи «Масштабне залісення України»  на Одещині висадять майже 44 тисячі дерев.

Перейти до вмісту