COVID-19: СТАН ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОШИРЕННЯ НА ТЕРИТОРІЇ ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ

На апаратній нараді Одеської РДА, яку провів голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук, обговорили ключове питання сьогодення.

Про стан профілактики та поширення респіраторних захворювань на коронавірусну інфекцію COVID-19 доповідав Віталій Лозов – начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту управління соціально-гуманітарного розвитку Одеської райдержадміністрації.

За словами доповідача, протягом останнього тижня в Україні фіксується збільшення кількості випадків захворюваності коронавірусною хворобою. За вказаний період було госпіталізовано 35 тис. осіб, з яких 33,0 тис., або 94 %, не отримали жодної дози антиковідної вакцини (за інформацією системи MedData).

«Виключно вакцинація населення дозволить нам набути колективного імунітету. Сьогодні працюють центри вакцинації, мобільні бригади, область забезпечена вакцинами повністю. Треба лише власний приклад і посилена робота з сімейними лікарями», – зазначив голова Одеської РДА Юрій Крук.

В ході доповіді Віталій Лозов нагадав, що наказом МОЗ від 04 жовтня 2021 року № 2153 затверджено перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти COVID-19 підлягають працівники:

1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної(професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних,дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Відповідно до вищезазначеного наказу, у разі відмови від щеплення, працівники відсторонюються від роботи з 8 листопада, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень проти СOVID-19. Такі працівники мусять надати медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий мед закладом. Відповідно до п.19 постанови КМУ від 20 жовтня 2021 р. № 1096 (зміни до постанови КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2») визначено порядок відсторонення від роботи працівників та державних службовців, а саме: на час відсторонення за працівником не зберігається заробітна плата; відсторонення працівників та державних службовців здійснюється шляхом видання наказу або розпорядження керівника державного органу або підприємства, установи, організації з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються; строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили.

В Одеському районі для забезпечення потреб населення працюють центри масової вакцинації – 19 (в м. Одеса – 14); стаціонарних пунктів вакцинації – 48 (в м. Одеса – 33). 54 мобільних бригади обслуговує населення Одеського району, передусім там, де не має тимчасових стаціонарних пунктів.

Також доповідач зазначив, що станом на 09.11.2021 у районі провакциновано загалом 30 % населення, дві дози отримали 22 %. Це найкращий показник по області – перевищує середній на 13,2 %. Але для досягнення колективного імунітету слід вакцинувати ще 40 % населення. За інформацією обласного Центру здоров’я найнижчі показники темпів вакцинації зафіксовано в таких громадах: І дозою – Доброславська (3,94 %), Вигодянська (6,96 %), Чорноморська селищна (8,34 %), Красносільська (6,96 %), Нерубайська (8,97 %). Серед лідерів – Яськівська ТГ – майже 69 % вакцинованого населення.

Перейти до вмісту