Апаратна нарада в Одеській облдержадміністрації: обговорено питання заповнюваності класів у закладах освіти та заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері

Виконуюча обов’язки голови Одеської районної державної адміністрації Євгенія Абрамова взяла участь у черговій апаратній нараді Одеської облдержадміністрації під головуванням заступника голови ОДА Олега Муратова.

До обговорення питань порядку денного Олег Муратов представив виконуючого обов’язки директора новоутвореного Департаменту морегосподарського комплексу, транспортної інфраструктури та зв’язку Одеської обласної державної адміністрації Олександра Гайдука.

З першою доповіддю щодо стану заповнення класів у школах, закладах професійно-технічної освіти, груп у дитячих садках області здобувачами освіти на відповідність коштів, виділених з бюджету на утримання цих закладів, виступив директор департаменту освіти і науки Одеської облдержадміністрації Олександр Лончак.

На сьогодні середня заповнення груп у закладах дошкільної освіти по області становить 22 дитини, по міській місцевості – 29, по сільській – 19 дітей. Водночас спостерігається зменшення кількості дитячого населення, особливо в сільській місцевості, що призводить до зменшення контингенту вихованців закладів дошкільної освіти. Так, кількість дитячого населення віком від 0 до 6 років за останні 5 років в області зменшилась майже на 25 тис. (151 тис. дітей від 0 до 6 років у 2017 році, 126 тис дітей у 2021 році). При цьому зменшується контингент вихованців закладів дошкільної освіти області (77 тис. у 2017 році, понад 66 тис. у 2021 році).

Через зазначене, протягом 2020-2021 років в області ліквідовано 30 закладів дошкільної освіти комунальної форми власності – це заклади, які тривалий час не функціонували, і відновлення їх було недоцільним через відсутність дітей дошкільного віку в населених пунктах.

За підсумками доповіді Олег Муратов доручив доповідачу підготувати доручення, у якому рекомендувати органам місцевого самоврядування, які не вирішили питання забезпечення закладів освіти приміщеннями, прискорити роботи над підготуванням відповідної проєктної документації.

«Дуже великою проблемою є наявність вуличних вбиралень. Вважаю, що у ХХІ столітті потрібно створити можливість для вирішення цих проблем», – додала до виступу директора Департаменту освіти заступник голови ОДА Світлана Фабрикант.

Олександр Лончак зазначив, що у цей час проходять роботи з облаштування у 9 школах Одеській області внутрішніх вбиралень, і до кінця року роботи будуть завершені відповідно до плану.За підсумками обговорення Департаменту освіти і науки ОДА спільно з Департаментом фінансів ОДА буде доручено перевірити стан будівництва вбиралень у закладах освіти і, відповідно, цільового використання коштів.

Другим виступив директор Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності ОДА Антон Шалигайло. Зокрема, він поінформував про реалізацію заходів з розширення енергетичної інфраструктури за рахунок використання регіонального потенціалу відновлюваних джерел енергії та створення умов для залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в енергетичний сектор, передбачених Регіональною цільовою програмою енергоефективності Одеської області на 2020-2022 роки та Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2021 рік. За 9 місяців 2021 року введено в експлуатацію нові об’єкти енергетичної інфраструктури з відновлюваних джерел енергії загальною потужністю 141,5 МВт – це дві електростанції з використанням енергії вітру та дві сонячні електростанції.Антон Шалигайло доповів про завершення найближчим часом будівництва ПЛ 330 кВ «Новоодеська-Арциз», яке реалізується з метою посилення енергетичної безпека півдня Одеської області. Адже на сьогодні у південно-західній частині Одеської області є тільки одна центральна підстанція 330/110 кВ Арциз, поєднана із Молдовською ДРЕС.Будівництво ПЛ 330 кВ «Новоодеська-Арциз» за зазначеним варіантом дозволить уникнути проходження високовольтної лінії по території Республіки Молдова та вирішить сьогоднішню проблему залежності української енергосистеми від стабільності функціонування об’єктів енергосистеми Республіки Молдова.Також Антон Шалигайло повідомив про готовність Одеської області до опалювального сезону та про заходи, що здійснюються з метою усунення проблемних питань у сфері теплопостачання. Початок опалювального сезону планується на 8 листопада поточного року.Олег Муратов наголосив на важливості виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022, який було підписано під час Конгресу місцевих та регіональних влад у вересні 2021 року. Так, меморандумом було передбачено що тарифи на тепло та гарячу воду для населення не зростатимуть, при цьому передбачено компенсатори для бюджетів громад.

Перейти до вмісту