Олексій Чернишов: У громадах впроваджують «Центри безпеки», що об’єднають поліцію, «швидку» та пожежну служби

«Центри безпеки» в територіальних громадах об‘єднають функції посилення громадської безпеки, захисту від пожеж та надзвичайних ситуацій і надання екстреної меддопомоги. Мета — цілодобове реагування на запит про екстрену допомогу у проміжок часу до 20 хвилин. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час наради у Міністерстві внутрішніх справ України.

«Співпраця МВС, Міністерства охорони здоров’я та Мінрегіону спрямована на покращення безпекових послуг у громадах. Використовуючи європейський досвід, започатковано проєкт «Центри безпеки» у регіонах. Вони дозволяють об‘єднати пожежну, екстрену медичну допомогу і поліцію з консолідованою комунікацією. Йдеться про підвищену оперативність надання допомоги людям в екстрених ситуаціях. Наразі в Україні реалізовано близько 30-ти проєктів зі створення Центрів безпеки. За кількістю лідирує Донецька область», — підкреслив Олексій Чернишов. 

Водночас очільник Мінрегіону зазначив, що наразі Міністерством підготовлено бюджетний запит на 2022-2024 роки для фінансування 380 безпекових центрів. Його вже направлено до Міністерства фінансів.

Зазначимо, що у рамках співпраці Мінрегіону та МВС у громадах впроваджено проєкт «Поліцейський офіцер громади». У 19 регіонах України працюють понад 600 офіцерів. Вони забезпечують порядок і запобігають правопорушенням у межах своєї територіальної громади. 

На доступності майбутніх безпекових центрів наголосив Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

«Безпека громад і країни — це безпека кожного. Центри мають об’єднати у собі поліцію, службу з надзвичайних ситуацій, а також інші сервісні послуги, що надає Міністерство внутрішніх справ. Наразі ініціатива з впровадження центрів вже випробувана у декількох регіонах. Наша мета, аби безпекові центри стали доступними для усіх жителів територіальних громад», — зауважив Денис Монастирський.

Напередодні Міністр розвитку громад та територій зазначив, що завдання Мінрегіону на найближчі роки – забезпечити економічний «стрибок» на регіональному рівні.

Нагадаємо, в Одеському районі з 2019 року успішно працює Центр безпеки громадян селища міського типу Авангард.

Крім реагування на ті чи інші надзвичайні події, Центр також здійснює профілактичну та просвітницьку роботу. Вона спрямована на запобігання правопорушенням і надзвичайним ситуаціям, а також на підготовку населення до дій у кризових ситуаціях. Створено добровільний пожежний рух у громаді, який підвищує культуру безпеки. Центр безпеки громадян розробив навчальний курс пожежників-рятувальників для добровольців.

Перейти до вмісту