ЕКОЛОГІЧНА ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА: В ОДЕСЬКІЙ ОДА ПРОВЕДЕНО АПАРАТНУ НАРАДУ

На щотижневій апаратній нараді Одеської обласної державної адміністрації, яка пройшла сьогодні, 17 серпня, під головуванням очільника ОДА Сергія Гриневецького обговорили питання, що мають вагомий вплив на соціально-економічну ситуацію у регіоні та в країні в цілому.
Про організацію роботи робочої групи з напрацювання пропозицій до Регіонального плану управління відходами доповідав Павло Буланович – директор Департаменту екології та природних ресурсів. Наразі розроблено п’ять розділів Регіонального плану, а саме: характеристика регіону; аналіз поточного стану системи управління відходами в регіоні; планування системи управління відходами в регіоні; індикатори та моніторинг виконання плану; інформація про Стратегічну екологічну оцінку (СЕО). Вказані пункти Плану буде розглянуто на засіданні робочої групи із залученням громадськості та органів місцевого самоврядування.
За словами доповідача, в Одеській області налічується 628 полігонів твердих побутових відходів, які займають 1046,32 га, з них паспортизовані – 495 полігонів. Більша частина сміттєзвалищ експлуатується з порушеннями, не відповідає нормам екологічної безпеки та потребує реконструкції відповідно до нормативно-правових документів. Сортувальні лінії та інші технології з перероблення ТПВ в Одеській області відсутні. Разом з тим в області налічується сім об’єктів з перероблення відходів, як вторинної сировини та 32 підприємства зі збору відходів, як вторинної сировини. На території області лише у 30-ти населених пунктах запроваджено роздільне збирання окремих компонентів ТПВ. Окремою проблемою в Одеській області постає питання несанкціонованих сміттєзвалищ, щорічно їх утворюється близько 420 одиниць. Тож на даному етапі розробки Регіонального плану пропонується чотири варіанти поділу області на кластери, серед яких і Одеський район .
Про розвиток медіа-культури суспільства та соціально відповідального медіа-середовища як складових інформаційної безпеки України доповідала Анжеліка Легеза – начальник управління комунікацій та інформаційної політики обласної державної адміністрації.
Інформаційна безпека – це складова частина національної безпеки, стан захищеності життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави. В Україні основні напрямки інформаційної безпеки регулює: Конституція України; Закони України «Про інформацію»; «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України»; Укази Президента України від 25 лютого 2017 року № 47/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України», від 29 грудня 2016 року «Про Доктрину інформаційної безпеки України», від 14 вересня 2020 року №392/2020 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України».
«Критичне мислення при споживанні інформації, обізнаність в типах інформації та медіа-грамотність можуть стати запорукою від маніпуляцій та дезінформації», – зазначив голова Одеської РДА Юрій Крук.
Також в ході наради заслухали доповідь про зміни до переліку показників ефективності діяльності голів обласних державних адміністрацій, який доповнено новими показниками у сфері соціального захисту дітей, охорони здоров’я та економіки.

Перейти до вмісту