ОФІЦІЙНО ЗАТВЕРДЖЕНО СИМВОЛІКУ ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ

25 червня на шостій сесії Одеської районної ради Одеської області VIII скликання депутати підтримали проєкт рішення “Про затвердження символіки Одеського району Одеської області”.

«Відсьогодні ми маємо офіційні символи  – герб і прапор. Це історична традиція, унаочнена в символіці, яка перетворює населення на народ. Вітаю колег, всіх мешканців району та виражаю вдячність депутатам, які більшістю голосів підтримали таке рішення», – сказав голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук.

Керуючись ст. 22 та п. 49 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи важливе значення символіки у процесі національного відродження, з метою збереження історичної спадщини, реалізації права територіальної громади мати власну символіку, беручи до уваги методичні рекомендації з питань геральдики і прапорництва областей, районів, районів у містах та територіальних громад міст, селищ і сіл, районна рада вирішила:

  1. Затвердити символіку Одеського району Одеської області:
    1. Графічне зображення Герба
    1. Графічне зображення Прапора
  2. Затвердити Положення про зміст, опис та порядок використання герба Одеського району Одеської області.
  3. Затвердити Положення про зміст, опис та порядок використання прапора Одеського району Одеської області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань правової політики, забезпечення законності та правопорядку, боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Опис Герба Одеського району Одеської області.

Герб Одеського району Одеської області має форму щита, який класифікується в геральдиці, як іспанський тип. Основне синє поле оточене широкою червоною каймою. На перетині двох срібних (білих) смуг накладено малий герб міста Одеси, адміністративного центру району. Одеський срібний якір-кішка і два інших якоря розташованих зліва і справа на червоній облямівці від якоря – кішки символізують три великих морських порти району: Одеський, Чорноморський і Південний. На бордюрі горішня центральна фігура – золоте сонце, що сходить.  Знизу у центрі – виноградне гроно оточене двома колоссями пшениці. Довкола щита розміщено золотий вінок колосся, переплетений виноградною лозою і під щитом розташована стрічка синього кольору з написом срібними (білими) буквами «Одеський район».

Значення символів.   

Дві пересічні срібні (білі) смуги вказують на геополітичне розташування району як стратегічно важливого транспортного вузла та перетин торгових шляхів.Сонце в геральдиці є поширеною негеральдичною фігурою. Золоте сонце, що сходить, уособлює надію на нове життя, світло, добро, достаток.

Якір-кішка – символ торговельного мореплавства, зв’язок річкових та морських комунікацій. Якір символізує надію, міста-порти, важливе стратегічне положення з виходом до моря та військове значення.

Сніп хліба  символізує землеробство, багатство землі  та єдність людей, як колосків у сніпу. Він є знаком розвитого хліборобства в Одеському районі.

Виноградне гроно символізує родючість, достаток,  спільну ідею, внутрішню згоду. Символ відображає виноградарство та виноробство в районі.

Золото (жовтий) – король металів, символізує знатність, могутність і багатство, віру, справедливість, милосердя, смиренність.

Лазур (блакитний) колір – символізує великодушність, чесність, вірність і бездоганність, або просто небо.

Срібло (білий) – символ шляхетності, відвертості, чистоти, невинності та правдивості.

Червоний (червлень) – символізує хоробрість, мужність, любов, а також кров пролиту в боротьбі.

Опис прапору Одеського району Одеської області:

Прапор являє собою полотнище зі співвідношенням ширини до довжини 2:3 розділяється на три рівні, з вертикальним розташуванням, рівновеликих смуги: золоту (жовту), срібну (білу), лазурну (блакитну).

В центральній частині прапора на срібній (білій) смузі вміщено герб Одеського району.

Кольори прапора:

Золото (жовтий) – король металів, символізує знатність, могутність і багатство, віру, справедливість, милосердя, смиренність.

Білий (срібло) – символ шляхетності, відвертості, чистоти, невинності та правдивості.

Лазур (блакитний) колір – символізує великодушність, чесність, вірність і бездоганність, або просто небо.

Перейти до вмісту