Апаратна нарада Одеської обласної державної адміністрації

Голова Одеської районної державної адміністрації Юрій Крук взяв участь у щотижневій апаратній нараді під головуванням Сергія Гриневецького, голови Одеської ОДА.

Відповідно порядку денного обговорили перебіг виконання програми Президента «Велике Будівництво» в Одеській області, питання соціального захисту ветеранів війни.

До переліку у 2021 році увійшли 16 проєктів. Фінансування десяти почалося, частина з яких знаходяться в Одеському районі: реконструкція Одеської ЗОШ № 33 м. Одеса, будівництво дитячих садків в селі Усатове та в Авангардівській ТГ, капітальний ремонт одеського спортивного комплексу «Олімпієць», реконструкція фасадів будівлі Українського театру ім. В.С.Василька в м. Одеса, капремонт спортивного комплексу Національного університету «Одеська морська академія».

Загалом об’єм фінансування всіх об’єктів складає 528,4 млн грн, де закладені кошти ДФРР – (36,9%) обласного (15,1%), місцевого бюджету (33,6%), інші державні кошти (14,4%).

По будівництву амбулаторій та приймальних відділень лікарень області ситуація на сьогодні така: вже побудовано 21-ну амбулаторію з 49-ти, у 8-ми приймальних відділеннях роботи завершені, ще на 4-х об’єктах роботи продовжуються, серед них Чорноморська лікарня (80% готовності).

За підсумками наради місцевим громадам та Департаменту фінансів облдержадміністрації доручено забезпечити фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів необхідних обсягів видатків, а замовникам забезпечити своєчасне здійснення будівельних робіт.

Друге питання було присвячено соціальному захисту ветеранів.

За даними єдиного реєстру в Одеській області перебуває 45754 ветеранів війни, з яких 410 – учасники бойових дій Другої світової війни, 12005 воїнів-інтернаціоналістів, понад 12,5 тисяч учасників АТО та ООС, близько 15 тисяч інших категорій громадян, яким держава гарантує соціальний захист. В бюджеті області передбачені кошти на заходи з реабілітації, соціальної та професійної адаптації, оздоровлення. Мінсоцполітики надає безоплатні путівки для 96 осіб при потребі 1547 осіб.

Треба визнати, що не всі потреби можуть бути задовільнені в повному обсязі за кошти державного чи обласного бюджетів. Доречи, вкрай складна ситуація з пільговим перевезенням таких категорій громадян.

Відшкодування мають брати на себе місцеві бюджети, яким реформа відкрила можливості розвитку бюджетів на засадах повної самостійності, а з 2016 року такі видатки включені до місцевих бюджетів.
Але фінансування відбувається не в повному обсязі. Це питання потребує системного удосконалення, в тому числі на законодавчому рівні, введення адресного надання пільг.

Наразі в Одеській області триває виплата щорічної допомоги певним категоріям громадян до Дня Перемоги, на що заплановано 81,9 млн грн.

Перейти до вмісту